NJEGOŠU U ČAST

TVRD JE ORAH VOĆKA ČUDNOVATA: Ovaj čovek je autor prvog GORSKOG VIJENCA u stripu koji je mnoge oduševio! (KURIR TELEVIZIJA)

Društvo -

Prva strip verzija "Gorskog vijenca" nedavno je objavljena u Srbiji. Ovo kultno delo svojih šest decenija dugim umetničkim iskustvom "oživeo" je ilustrator i crtač Geza Šetet iz Donjeg Tavankuta.

Njegoševe besmrtne mudrosti iz njegovog kapitalnog dela, sabrane su na 140 strana velikog formata u formi stripa.

Priča propraćena bogatim crtežima u boji oko 40 likova, sada svedoči o remek delu srpske književnosti, za koju je bilo potrebno oko pola godine predanog rada.

"Gorski vijenac" u stripu, kao omaž velikom pesniku, filozofu, državniku i diplomati Petru Petroviću Njegošu, nastao je kao ideja da se on u ovoj formi približili mlađim naraštajima, što dodaje Geza, treba činiti i sa delima drugih srpskih pisca.

Ovaj poduhvat kako objašnjava Šetet, bio je veliki i zahtevan, te su mnogi eminentni strip umetnici pre njega odbili da rade na ovom projektu.

I dok ovaj književni klasik u neobičnoj formi upotpunjen tekstom na ćirilici ili latinici, traži svoj put do čitalaca, Geza Šetet se sprema da u strip pretoči i dela Branka Ćopića i Branislava Nušića, a već je "precrtao" i delo vladike sa Lovćena - "Luču mikrokozmu".

OVDE MOŽETE GLEDATI KURIR TV UŽIVO

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track