OVAKO SU SLAVILI NAŠI STARI: Za paricu se veruje da donosi novac, a evo šta treba da stavite u česnicu za ZDRAVLJE I PLODNOST
Foto: Shutterstock

božićna tradicija

OVAKO SU SLAVILI NAŠI STARI: Za paricu se veruje da donosi novac, a evo šta treba da stavite u česnicu za ZDRAVLJE I PLODNOST

Društvo -

Jedan od neizostavnih običaja na veliki hrišćanski praznik Božić jeste mešenje božićne česnice.

Božićna česnica je neizostavni običaj na ovaj veliki hrišćanski praznik, a postoji nekoliko načina njene pripreme. Ovaj posebni hleb može da se pravi na nekoliko načina, ali ono što varira od mesta do mesta jeste i to šta se stavlja u česnicu.

Većina domaćica u česnicu najčešće stavlja paricu, ali prema starim srpskim verovanjima to nije jedino što može da se nađe u ovom posebnom hlebu.

Za najveći broj ljudi neizostavan je novčić za koji se veruje da donosi novac i sreću. Stavlja se i parče badnjaka za koje se smatra da donosi plodnost i dobro zdravlje, a isto verovanje je i za dren.

U nekim krajevima se stavlja kukuruz (zbog svinja), pasulj (zbog ovaca) i ovas (zbog konja). Oni koji čuvaju živinu u svoju česnicu stavljaju i zrna pšenice.

Božićnu česnicu ukućani okreću tri puta, nakon toga je lome, a zatim se jede i to pre ostale hrane.

Ko pronađe novčić i badnjak treba da ga čuva na posebnom mestu, dok se pšenica, ovas, pasulj i kukuruz daju životinjama zbog kojih su i stavljeni u božićni hleb.

U nekim krajevima veruje se da ako se prilkom pečenja česnice testo podigne iznad, na primer, kukuruza, te godine će on odlično roditi.

(Kurir.rs/Pink)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track