49 srpskih vatrogasaca čuva Hilandar

49 srpskih vatrogasaca čuva Hilandar

Društvo -
Stigla ekipa od 49 vatrogasaca sa 10 vozila i oni bi uskoro trebalo da se uključe u gašenje požara oko manastira Hilandar. Vatrogasci su iz Novog Sada, Sremske Mitrovice, Smedereva, Jagodine, Užica i Niša.

SVETA GORA - Vatrogasci iz Srbije stigli su oko 11 časova na Svetu Goru i krenuli ka manastiru Hilandar.

Na Svetu Goru je stigla ekipa od 49 vatrogasaca sa 10 vozila i oni bi uskoro trebalo da se uključe u gašenje požara oko manastira Hilandar. Vatrogasci su iz Novog Sada, Sremske Mitrovice, Smedereva, Jagodine, Užica i Niša.

Manastir Hilandar u ovom trenutku nije ugrožen požarom koji je udaljen tri do pet kilometara od tog manastira, ali bi se situacija mogla promeniti ukoliko bude jakog vetra, izjavio je za RTS Dragan Dončevski iz Sektora MUP-a za vanredne situacije."Linija fronta (požara) je izuzetno dugačka, negde oko 30 kilometara čak, pošto se nalazi negde tri do pet kilometara daleko od manastira", rekao je Dončevski, prenosi RTS.On je objasnio da je reč o četinarima i da se zato "tih tri do pet kilometara uz jak vetar i promenu pravca vetra vrlo brzo može pretvoriti u nekih stotinak metara".Dončevski je dodao da je ekipa vatrgosaca iz Srbije poslata da pomogne grčkim kolegama i brani manastir.Na sajtu manastira Hilandar je javljeno da se požar približio na tri i po kilometara od manastira, što znači da se od sinoć zbog nepovoljnog pravca vetra, vatra pomerila kilometar i po ka Hilandaru. Vatra je na oko 700 metara od protivpožarnog puta, što je kako se navodi na sajtu, opasno po odbranu Hilandara.Atinski radio Skaj javlja da je situacija danas bolja i da su izolovana dva vatrena fronta - u planinskom predelu u oblasti u kojoj je i Manastir Hilandar, i kod mesta Uranopolisa, na prilazu polostrvu Atos na kojem je Sveta gora.U Uranopolicu je proglašeno vanredno stanje i uhapšene su četiri osobe, osumnjičene za podmetanje požara, prenosi radio Skaj. Na Svetoj gori i prilazima do sada je izgorelo između 1.200 i 1.500 hektara šume, useva i vinograda.Dragan Dončevski je objasnio da su preduzete preventivne mere za zaštitu Hilandara, zbog iskustva sa požarom koji je izbio 2004. godine od čega se manastir još nije oporavio i još se restaurira.Obavljena je i obuka vatrogasaca - monaha u manastiru, tako da postoji ekipa od 10 ljudi koja je obučena i opremljena i može da gasi šumski požar, rekao je Dončevski i dodao da se još ne zna šta je uzrok požara na Svetoj Gori.Načelnik Uprave za vatrogasno-spasilačke jedinice MUP-a Srbije Goran Nikolić, jutros je za RTS rekao da grčki vatrgosaci iz aviona tipa "kanader" vodom intenzivno gase požar na Svetoj Gori.

http://www.youtube.com/watch?v=-CtCGinl_-Q

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja