BEZ POVEĆANE KONCENTRACIJE ZAGAĐUJUĆIH MATERIJA: Kvalitet vazduha u Srbiji na uobičajenom nivou
Foto: Ana Paunković

FILIP RADOVIĆ OBJASNIO

BEZ POVEĆANE KONCENTRACIJE ZAGAĐUJUĆIH MATERIJA: Kvalitet vazduha u Srbiji na uobičajenom nivou

Društvo -

Kvalitet vazduha u Srbiji je danas na uobičajenom nivou za ovaj period godine, kaže direktor Agencije za zaštitu životne sredine Filip Radović i dodaje da nema prekomernog zagađenja niti povećanih koncentracija zagađujućih materija.

"Gradovi u kojima ima najviše saobraćaja, gde se najviše loži i gde je najaktivnija industrija su dosta zagađeni", navodi Radović i u tu kategoriju ubraja Valjevo, Užice, Kosjerić, kao i stanicu na Novom Beogradu.

Ističe da je u Srbiji započeta velika borba protiv aerozagađenja, što se ogleda kroz, kako kaže, modernizaciju elektroenergetskih postrojenja, ali i kroz povećanje koeficienta energetske efikasnosti, modernizaciju saobraćaja..

Napominje da je najveći zagađivač EPS, a da je dobra vest što će ova kompanija u narednim godinama uložiti još 445 miliona evra u modernizaciju svojih elektroenergeskih postrojenja.

''Sve velike zagađivače kontroliše Sektor za inspekcijske poslove, dok sve podatke kompanije koje priozvode emisije na godišnjem nivou dostavljaju Agenciji podatke o količinama emisija koje su ispustile u vodu, vazduh i zemlju'', pojašnjava on.

Filip Radović
foto: Beta

Radović je, komentarišući vesti o menjanju kriterijuma za klasifikaciju zagađenja "suspendovanim PM" česticama, rekao da su te tvrdnje neistinite.

Kako pojašnjava kriterijumi nisu menjani i jasno su definisani Zakonom.

Navodi da je zapravo reč o modifikaciji aplikacije za mobilne telefone na kojoj je modifikovan indikativni indeks i na kojoj građani mogu da se tačno informišu o kvalitetu vazduha.

Predhodni indikativni indeks je korišćen u prošloj deceniji kada se prikaz monitoringa davao na dnevnom nivou.

"U međuvremenu tehnologija je napredovala, izgradili smo sistem za monitorimg u celoj zemlji gde građani mogu da vide kvalitet vazduha na nivou jednog sata. Izabrali smo najbolji indikativni indeks koji postoji u Evropi, takozvani zajednički indeks za kvalitet vazduha (The Common Air Quality Index (CAQI))", kaže direktor Agencije.

Radović se osvrnuo, kako kaže, i netačne tvrdnje bivšeg radnika Agencije za zašstitu životne sredine Milenko Jovanović da je dobio otkaz zbog toga što se pobunio protiv izmena u načinu ocenjivanja kvaliteta vazduha Radović kaže da je Jovanović dobio otkaz zbog krešenja radne discipline i tvrdi da je i Jovanović je bio za promenu indeksa i navodi da o tome svedoče kolege, ali i brojne prepiske, navodi on.

Osvrćući se na jučerašnji protest koji je održan povodom zagađenja vazduha Radović kaže da pozdravlja ekološki aktivizam, ali smatra da se on često polituizuje.

Kada je reč o zahtevu za njegovu smenu, Radović kaže da o njegovom radu najbolje govore rezultate koje je ostvario u poslednjih sedam ili osam godina.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track