Najnovije vesti

SNEŽNA OLUJA IZ ŠPANIJE STIŽE NA BALKAN: Srpski meteorolog najavio VEOMA niske temperature FOTO
Foto: Shutterstock

oluja filomena okovala španiju

SNEŽNA OLUJA IZ ŠPANIJE STIŽE NA BALKAN: Srpski meteorolog najavio VEOMA niske temperature FOTO

Društvo

Oluja Filomena zbog koje je prošle nedelje Madrid bio paralisan snegom, seli se preko Sredozemlja, već je zahvatila istočne delove Balkana i nastavlja preko Srbije prema Grčkoj i Turskoj.

Zbog Filomene je u Madridu pala nezapamćena količina snega, a temperatura se spuštala i do rekordnih -36 stepeni.

Bio je to prvi sneg u Madridu za poslednjih 10 godina, a napadalo ga je oko pola metra. Toliko snega glavni grad Španije nije zabeležio u poslednjih 50 godina. Istovremeno je na Gibraltaru za samo dva dana pala mesečna količina kiše.

Španija, snežna oluja, sneg, oluja Filomena
foto: Shutterstock

Meteorološkinja i kolumnistkinja hrvatskog portala Indeks Dunja Maz kaže da se poslednjih godina uvrežilo pravilo da se uragani preimenuju i kada kao vantropski cikloni dolaze u Evopu, a imena im daju zemlje koje se prve nađu na njihovom udaru.

"Ali, zvali mi taj ciklon Filomena ili ne, činjenica je da je to isti sistem, iako je u međuvremenu, prolaskom kroz Sredozemlje, doživeo nekoliko promena. On je sada došao do Jonskog i Egejskog mora i nastavlja dalje prema istoku. Tim krajevima, prvenstveno Turskoj, ali i delu Grčke, doneće neuobičajene padavine", kaže Dunja Mraz.

Dodaje da su to relativno neuobičajene situacije za ovaj deo sveta, ali podseća da je poslednjih zima već bilo snažnih oluja koje su donele nezapamćene snegove u južne delove Evrope, pa i do severa Afrike.

Dunja Mraz navodi da će premeštanje ovog ciklonalnog sistema prema istoku sa zapada prouzrokovati povlačenje hladnog vazduha sa severa, iz polarnog kruga, prema jugu, i da se taj izrazito hladan ledeni talas očekuje i u Hrvatskoj.

ledeni dani
foto: Printscreen RHMZ

RHMZ najavio dolazak ledenih dana

Republički hidrometeorološki zavod najavio je dolazak ledenih dana za predstojeći vikend i početak sledeće sedmice.

Kako je objavio RHMZ, tada se očekuje veoma hladno vreme sa umerenim i jakim jutarnjim mrazevima i dnevnom temperaturom ispod nula stepeni.

Đurić: Krajem sedmice lokalno i ispod -15

Srpski meteorolog Đorđe Đurić najavio je da će krajem ove nedelje u Srbiji temperature ići i do 15 ispod nule.

- Za vikend i u ponedeljak u Srbiji se usled priliva veoma hladne vazdušne mase sa severoistoka očekuju ledeni dani. Maksimalna temperatura biće od -7 do -2°C, u Beogradu oko -5°C. U jutarnjim časovima u nedelju minimalna temperatura u mnogim predelima biće ispod -10°C, a lokalno i ispod -15°C. Otopljenje se očekuje sredinom sledeće sedmice, a najmanje do tada će se u nižim predelima zadržati i snežni pokrivač - prognozira Đurić.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...