Najnovije vesti

PROSLAVITE SVETOG VASILIJA VELIKOG UZ KURIR: Sutra poklon ikona sa zlatotiskom i molitvom
Foto: AMG

PROSLAVITE SVETOG VASILIJA VELIKOG UZ KURIR: Sutra poklon ikona sa zlatotiskom i molitvom

Društvo

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici sutra slave Svetog Vasilija Velikog. Kurir vam poklanja ikonu sa zlatotiskom i molitvom.

Tog dana praznuje se i Mali Božić, prvi dan nove godine po julijanskom kalendaru, ali i dan Obrezanja Gospoda Isusa Hrista - čak tri praznika u jednom danu!

U svim hramovima SPC služi se liturgija Svetog Vasilija Velikog, koga crkva slavi prvog dana julijanske nove godine. To je jedan od najvećih hrišćanskih praznika. Prema Svetom pismu, Isus Hristos je preuzeo na sebe grehe ljudskog roda, a čin obrezanja se smatra znakom očišćenja od praroditeljskog greha.

U zapisu vladike Nikolaja Velimirovića stoji da je, "Hristos na sebe primio ljudsko telo i podneo bol za greh određen". Prema istorijskom i crkvenom predanju, Sveti Vasilije se upokojio 379. godine, u 50. godini. Živeo je u vreme cara Konstantina, koji je ozvaničio slobodu ispovedanja hrišćanske vere.

Vasilijeva služba, koju je napisao sam svetitelj, služi se, prema kanonu SPC, 10 puta godišnje - 1. januara, uoči Božića i Bogojavljenja, u sve nedelje velikog časnog posta (osim Cvetne nedelje), na Veliki četvrtak i Veliku subotu.

Sačuvana su mnoga bogoslovska i apologetska dela Svetog Vasilija, koga SPC slavi i 12. februara (30. januara po julijanskom kalendaru) - na praznik Sveta tri jerarha.

Mali Božić

Julijanski 1. januar u našem narodu je poznat i kao Vasiljevdan, Mali Božić i Srpska nova godina. Mnogi običaji i obredi vezani su za Mali Božić, koji se smatra završetkom božićnih svetkovina.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...