U PONEDELJAK, 18. JANUARA, JE KRSTOVAN: KURIR POKLANJA ikonu UZDIZANJE ČASNOG KRSTA sa zlatotiskom i molitvom na poleđini
Foto: Kurir

U PONEDELJAK, 18. JANUARA, JE KRSTOVAN: KURIR POKLANJA ikonu UZDIZANJE ČASNOG KRSTA sa zlatotiskom i molitvom na poleđini

Društvo -

Srpska pravoslavna crkva i vernici u ponedeljak, 18. januara, obeležavaju Krstovdan - dan strogog posta koji se slavi uoči Bogojavljenja. Krstovdan mnogi Srbi slave i kao svoju krsnu slavu. Tog dana u dnevnim novinama Kurir čeka vas ikona UZDIZANJE ČASNOG KRSTA sa zlatotiskom i molitvom.

Praznuju se, zapravo, dva događaja, u vezi s Časnim krstom - pronalazak Časnog krsta na Golgoti i povratak iz Persije u Jerusalim. Prema predanju, prvi koji su primili hrišćansku veru i prve pouke nove vere pominju se kao katihumeni ili - oglašeni, dok je u srpskoj crkvi i narodu dan krštenja prvih hrišćana poznat kao - Zimski Krstovdan.

Krstovdan, ikona, poklon
foto: Kurir

Zimski Krstovdan prethodi sledećem velikom prazniku, Bogojavljenju, koji Sprska pravoslavna crkva obeležava 19. januara. Tog dana proslavlja se uspomena na Hristovo krštenje na reci Jordan i javljanje Boga u obliku goluba i glasa: "Ovo je Sin moj i Njega poslušajte". Kurir je za sve čitaoce spremio DVA POKLONA - ikonu Bogojavljanja sa zlatotiskom i molitvom i dodatak Stars.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track