Najnovije vesti

ODRŽAN PROTEST ISPRED SKUPŠTINE: Frilenseri traže pregovore sa Ministarstvom finansija!
Foto: D.Dervišagić

zbog poreza

ODRŽAN PROTEST ISPRED SKUPŠTINE: Frilenseri traže pregovore sa Ministarstvom finansija!

Društvo

Frilenseri kojima od kraja prošle godine stižu upozorenja da plate porez na prihode retroaktivno za pet godina odražli su juče protest ispred Skupštine Srbije zahtevajući pregovere sa Ministarstvom finansija i Poreskom upravom u cilju konačnog rešavanja statusa radnika na internetu.

Noseći transparente prošetali su trasom Skupština - Kneza Miloša - Vlada Srbije - Nemanjina ulica - Slavija - Beogradska ulica - Bulevar kralja Aleksandra - Skupština, i za to vreme na ovoj ruti saobraćaj u prestonici bio je u prekidu.

Proteesti, frilenseri
foto: D.Dervišagić

Udruženje radnika na internetu (URI) predložilo je da se oporezivanje reguliše uz određivanje neoporezivog dela dohotka i po principu progresivnosti, dok u domenu radnih prava URI predlaže usvajanje leks specijalisa ili izmene Zakona o radu, kako bi se na odgovarajuć način regulisala prava i obaveze frilensera, uključujući tu i pravo na bolovanje.

Podesetimo, predsednik Srbije Aleksadar Vučuć pre dva dana je izjavio da frilenseri mogu da prete "rušenjem institucija i sajtova", ali da će porez morati da plate. Vučić je kazao da ne misli da su protesti "rešenje za bilo šta" i dodao da je apelovao na Vladu Srbije da prihvati razgovore sa njima.

(Kurir.rs / J.P.)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...