ODRŽAN PROTEST ISPRED SKUPŠTINE: Frilenseri traže pregovore sa Ministarstvom finansija!
Foto: D.Dervišagić

zbog poreza

ODRŽAN PROTEST ISPRED SKUPŠTINE: Frilenseri traže pregovore sa Ministarstvom finansija!

Društvo -

Frilenseri kojima od kraja prošle godine stižu upozorenja da plate porez na prihode retroaktivno za pet godina odražli su juče protest ispred Skupštine Srbije zahtevajući pregovere sa Ministarstvom finansija i Poreskom upravom u cilju konačnog rešavanja statusa radnika na internetu.

Noseći transparente prošetali su trasom Skupština - Kneza Miloša - Vlada Srbije - Nemanjina ulica - Slavija - Beogradska ulica - Bulevar kralja Aleksandra - Skupština, i za to vreme na ovoj ruti saobraćaj u prestonici bio je u prekidu.

Proteesti, frilenseri
foto: D.Dervišagić

Udruženje radnika na internetu (URI) predložilo je da se oporezivanje reguliše uz određivanje neoporezivog dela dohotka i po principu progresivnosti, dok u domenu radnih prava URI predlaže usvajanje leks specijalisa ili izmene Zakona o radu, kako bi se na odgovarajuć način regulisala prava i obaveze frilensera, uključujući tu i pravo na bolovanje.

Podesetimo, predsednik Srbije Aleksadar Vučuć pre dva dana je izjavio da frilenseri mogu da prete "rušenjem institucija i sajtova", ali da će porez morati da plate. Vučić je kazao da ne misli da su protesti "rešenje za bilo šta" i dodao da je apelovao na Vladu Srbije da prihvati razgovore sa njima.

(Kurir.rs / J.P.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track