Najnovije vesti

epidemiološka situacija se tretira kao nepovoljna i nesigurna

ZAVRŠEN KRIZNI ŠTAB Dr Kon: Sve mere ostaju na snazi do daljeg! Objasnio i koja se vakcina sme dati deci

Društvo

BEOGRAD - Aktuelne mere ostaju na snazi do daljeg, saopštio je danas nakon sednice Kriznog štaba epidemiolog Predrag Kon.

Kon je novinarima preneo da se na sednici raspravljalo o epidemiološkoj situaciji i merama, a kao glavna tema je sada i vakcinacija, koja će biti u fokusu budućih sastanaka.

Epidemiološka situacija, ističe Kon, još uvek se tretira kao nepovoljna.

- Sastajaćemo se ubuduće prvenstveno zbog vakcinacije i praćenja eventualnih problema u toj oblasti, kako bi pomogli ako bude potrebno, istakao je oni naglasio da je za celu Srbiju najvažnije da se što pre sprovede masovna imunizacija.

Ukazao je da se očekuju dodatne količine vakcina kako Sputnjik V, tako i Fajzer-Biontek, a da postoje očekivanja vezana i za vakcinu Astra Zeneka. Kon je, ocenjujući informacije o početku masovne imunizacije, rekao da su one ohrabrujuće. 

Koju vakcinu je moguće dati deci

Na pitanje koju vakcinu je moguće dati deci, Kon je rekao da, koliko mu je poznato na osnovu podataka dobijenih od ALIMS-a, da je kineska vakcina za uzrast od tri godine, dok se Fajzerova ne može davati za osobe mlađe od 16 godina, a Sputnjik je za starije od 18 godina.

Podsetimo, sednica Kriznog štaba za suzbijanje virusa korona, na kojoj je razmotrena aktuelna epidemiološka situacija, počela je oko 14 sati u Palati Srbija. 

Uoči sednice Kriznog štaba, epidemiolog dr Branislav Tiodorović rekao je za Blic da epidemiološki posmatrano, nije trenutak za popuštanje mera još neko vreme, dok stvarno ne budemo sigurni da je silazna putanja stabilna, a broj obolelih i stanje u zdravstvenim ustanovama dobro.

Poslednjih dana u Srbiji se beleži manji broj novozaraženih korona virusom, ali je taj broj i dalje veliki, četvorocifren, pa nadležni ukazuju da ne sme biti opuštanja.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je ranije danas da će se na sednici razgovarati i novom soju virusa korona, koji je registrovan u susednoj Mađarskoj.

Inače, danas je počela masovna vakcinacija stanovništva, a u Beogradu građani mogu da se vakcinišu na 18 punktova, među kojima je i punkt na Beogradskom sajmu, gde vakcine primaju pripadnici vojske i policije.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...