OPASNOST VREBA SVUDA

DA LI ZNATE KO RADI SA VAŠOM DECOM? Na OVAJ način prepoznaćete da li su ZLOSTAVLJANA (KURIR TELEVIZIJA)

Društvo -

Kome prepuštamo decu kada ih upisujemo na treninge, kurseve i u razne školice? Znamo li šta se tačno dešava sa njima kada nismo prisutni? Pričaju li nam mališani baš sve kroz šta su prolaze? Silna pitanja ovih dana mnogi roditelji postavljaju sebi nakon što su se pojavile optužbe za silovanje i seksualno zlostavljanje u školi glume "Stvar srca".

Neko je ovde došao da nauči da pliva, drugi da bi se pravilno razvijao, neko da osvaja medalje i postane vrhunski sportista, ali niko od ovih mališana, kaže treneri plivanja u klubu Obilić, nije ovde protiv svoje volje. U grupi su deca od šest do 16 godina, uzrast u kojem oni najviše rastu i sazrevaju, te je veoma važno kako im se pristupa.

- Oni osećaju jako dobro vaše raspoloženje, oni osećaju vašu energiju i morate doći čisti. Čistog uma, čiste vere, puni ljubavi da bi radili sa decom. Sa detetom se poverenje gradi dugo, a možeš da ga izgubiš za sekund - Marko Vučković, trener plivačkog kluba “Obilić”.

- Kada upisujete decu na bilo koju vannastavnu aktivnost, imate pravo i treba da se interesujete kako ta organizacija ili pojedinac rade sa njima, kaže Gordana Plemić iz udruženja “Roditelj”, a pre svega - da razgovarate sa decom.

- Da prosto im dopustimo da kažu sve što imaju, da ih ne osuđujemo unapred. Treba deci da damo mogućnost da znaju da bez obzira da li su nešto krivi, ikad krivi u životu, da je u redu da kažu nama kao roditeljima i da je svaka stvar ispravljiva – kaže Gordana Plemić.

Umeju roditelji često da traže i manje bitne informacije, kaže Marko Vučković. No, dobiće i njih.

- Bitno je za roditelja da zna da je dete kulturno, da sluša i da nemamo takav problem oko vaspitanja, što u suštini i mi radimo. I mi ih na neki način vaspitavamo - kaže Marko Vučković.

Samo zajedničkim uvidom mogu se izbeći situacije poput one sa elitnom školom glume za decu, smatraju u udruženjima roditelja, ali i da se država više angažuje oko izrade dokumenata koji bi definisali standarde šta se radi u situacijama kada je u pitanju nasilje nad decom i seksualno iskorištavanje.

OVDE MOŽETE DA PRATITE UŽIVO KURIR TV

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track