PREMIJERKA BRNABIĆ: Srbija jedna od retkih zemalja sa informacionim sistemom za prijavu vakcinacije, stižu eUput i eBolovanje!
Foto: Kurir

Srbija tokom krize jedna od najozbiljnijih zemalja

PREMIJERKA BRNABIĆ: Srbija jedna od retkih zemalja sa informacionim sistemom za prijavu vakcinacije, stižu eUput i eBolovanje!

Društvo -

BEOGRAD - Srbija je jedna od retkih zemalja koja ima informacioni sistem preko kojeg građani mogu da se prijavljuju za vakcinaciju, izjavila je danas premijerka Ana Brnabić.

Kako je navela za TV Hepi, juče je otvoren i štand eUprave na Sajmu, gde oni koji se vakcinišu, za 15-20 minuta dok čekaju posle vakcinacije, mogu da dobiju informacije šta se sve može naći na portalu eUprave.

Prema njenim rečima, i tokom krize, uz borbu protiv virusa korona, za medicinska sredstva i vakcine, Vlada Srbije je nastavila da "gradi" i takve stvari kao što je informacioni sistem.

"Kada radite nešto na pravi način, vi to gradite kao kuću - ciglu po ciglu. Mi smo krenuli da ga gradimo kao sistem za PCR testiranje, a nastavićemo da ga gradimo i posle korone kao sistem za zdravlje", kazala je Brnabić. U tom smislu, najavila je da je u planu uvođenje eUputa, kao i eBolovanja.

Nakon krize koju je izazvala korona, kako kaže premijerka, Srbija će ostati bogatija za institucije, kadar. Uz poštovanje svih žrtava koje je naša zemlja pretrpela, Brnabić kaže da ipak iz krize nećemo izaći kao gubitnici, već suprotno. "Uspeli smo velike i važne stvari da uradimo tokom ove borbe. Ljudske žrtve su strašne. Borili smo se za svaki život, ali smo paralelno sa borbom za ljudske živote, nastavili da gradimo", zaključila je Brnabić.

Zaplena vakcina na KiM najneodgovorniji potez

Brnabić je ocenila i da ne postoji neodgovorniji potez od toga što su privremene prištinske vlasti rekle da će zapleniti vakcine koje na Kosovo i Metohiju stižu iz Srbije. Brnabić je kazala da na taj način političku kampanju svode na napad na zdravlje ljudi i istakla da u svakom slučaju Srbija neće dozvoliti da zdravlje naših građana u južnoj pokrajini bude ugroženo.

"Srbi u svakom slučaju mogu i da pređu u Rašku i da se vakcinišu. Ne bi bio veliki problem da zaplene i daju Albancima, ali oni hoće da unište vakcine", kazala je Brnabić. Smatra da bi i za njihovu kampanju pred izbore bilo bolje da su postigli dogovor sa Beogradom, koji je nudio da se vakcine pošalju i u Prištinu.

Srbija tokom krize jedna od najozbiljnijih zemalja

Brnabić je kazala da se Srbija tokom virusa korona pozicionirala kao jedna od najozbiljnijih zemalja na svetu. Kako je ispričala, ako se prisetimo samih početaka u martu, u najbogatijim zemljama imali smo slike praznih rafova, tuče po prehrambenim prodavnicvima, što kod nas nije moglo da se vidi.

"Nismo imali nestašicu ni lekova, ni hrane, ničega što je bilo potrebno. Takve slike u Srbiji nismo videli i naši građani su velikim trudom države i predsednika i Vlade, bili pošteđeni toga", kazala je Brnabić, dodajući da joj se čini da smo prošli mnogo lakše od drugih zemalja. Ističe i da je u našoj zemlji u svakom trenutku bilo svega i što je potrebno za borbu protiv virusa korona i u tom smislu navodi da smo imali sve lekove koje je preporučila Svetska zdravstvena organizacija. "Nismo pitali koliko košta, mi smo odvajali novac iz budžeta i svako kome je bio potreban taj lek je i dobio i nije platio ništa", kaže Brnabić.

Dodaje da smo zemlja koja je najviše imala hospitalizovanih u svetu jer su lekari iz predostrožnosti, boreći se za svaki život i zdravlje ljudi, čim krene upala pluća hospitalizovali. Takođe, i jedan dan u bolnici košta, a Brnabić ističe da Vlada i država nisu pitali koliko to košta.

"Paraleleno sa tim smo nabavljali vakcine, koje su sve plaćane i to avansno. Donirali smo EU dva miliona evra za razvoj vakcine, ali smo paralelno pregovarali sa svim proizvođačima i potpisivali ugovore", kaže Brnabić podsećajući da je za sve to potreban novac.

Zahvaljujući tome, u zemlji sada imamo tačno 1.054.950 vakcina, od kojih su neke već potrošene, negde više od 100.000. Te vakcine su potrošene, kako je pojasnila, zato što se u Srbiji i vakcinacija sprovodila konzervativno, odnosno kada se dobilo 20.000 doza, vakcinisano je 10.000 ljudi, a druga polovina se čuva za revakcinaciju. Premijerka podseća i da je Srbija ušla u Covax program i precizira da su postojala dva načina da se preko tog programa naruče vakcine.

Brnabić je saopštila i da je do jutros u Srbiji vakcinisano 50.000 ljudi. "Jutros oko pola 9 smo prešli cifru od 50.000 vaksinisanih ljudi", rekla je Brnabić i dodala da je juče bio cilj da se vakciniše 16.000, a vakcinisano je više od 20.000.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track