BRNABIĆEVA NA KONFERENCIJI ŽENSKE PARLAMENTARNE MREŽE: Zakon o rodnoj ravnopravnosti se privodi kraju
Foto: Tanjug Printscreen

hrabrost je ženskog roda

BRNABIĆEVA NA KONFERENCIJI ŽENSKE PARLAMENTARNE MREŽE: Zakon o rodnoj ravnopravnosti se privodi kraju

Društvo -

Premijerka Ana Brnabić učestvovala je danas na konferenciji Ženske parlamentarne mreže pod nazivom "Hrabrost je ženskog roda", a tema je bila stanje rodne ravnopravnosti u Srbiji.

Ana Brnabic, Skupstina Srbije, Zenska parlamentarna mreza
foto: Tanjug Printscreen

- Velika mi je čast što sam danas ovde. Dugujemo ogromnu zahvalnost Skupštini Srbije i Ženskoj parlamentarnoj mreži jer su pre svega utrle put borbi za rodnu ravnopravnost i pokazale kako se bori za rodnu ravnopravnost. Pokazale su kako se vodi dijalog i kako se sarađuje na jednom pitanju i kako se radi na istom cilju. Ovakve primere nam daje godinama. Nadam se da ćemo kao društvo češće ove primere slediti - kaže premijerka i i dodala da je ponosna zato što živi u zemlji u kojoj politička elita na vlasti daje primer borbe za rodnu ravnopravnost.

Brnabićeva je izjavila da se predlog zakona o rodnoj ravnopravnosti privodi kraju i da se priprema i Strategija rodne ravnopravnosti. Premijerka očekuje i da će se na sednici Vlade Srbije tokom februara naći i Strategija za prevenciju i sprečavanja nasilja nad ženama.

Ana Brnabic, Skupstina Srbije, Zenska parlamentarna mreza
foto: Tanjug Printscreen

Ona je zahvalila ministarkama Gordani Čomić i Zorani Mihajlović zbog toga što su pokrenule prvi međusektorski dijalog o rodnoj ravnopravnosti, kao i Ženskoj parlamentarnoj mreži za širi dijalog na teme koje, kako kaže, ne treba da budu politizovane.

Srbija je, navela je, u svetskom vrhu po broju žena u Vladi i navela da joj je drago zato što se takav trend događa i u opštinama i gradovima.

- Imamo sve veći broj predsednica opština i gradonačelnica. Čak 20 lokalnih samouprava vode žene, a u 13 opština to čine prvi put. To su Alibunar, Bajina Bašta, Bela Crkva, Brus, Trstenik, Varvarin i druge, a prvi put u istoriji Niša i Užica su izabrane gradonačelnice - rekla je premijerka.

Ona je to ocenila kao "istorijski iskorak", navodeći da ti primeri daju snagu i moć ženama koje žive u tim opštinama.

- Nadam se da će se uskoro priključiti i privreda. U tom smislu je potrebno dodatno osnaživanje žena - poručila je Brnabić i dodala da se Srbija i dalje bori da sačuva lidersku poziciju u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti po broju žena koje učestvuju u političkom životu.

Osim premijerke, konferenciji prisustvuju i predsednik Skupštine Ivica Dačić kao i članovi Vlade Srbije.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja