SELAKOVIĆ NA SVETOSAVSKOJ AKADEMIJI: Svaka generacija Srba prilaže nešto Svetosavlju
Foto: Zorana Jevtić

DOĐITE DA VIDITE NAJLEPŠI PRAVOSLAVNI HRAM

SELAKOVIĆ NA SVETOSAVSKOJ AKADEMIJI: Svaka generacija Srba prilaže nešto Svetosavlju

Društvo -

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković izjavio je danas da svaka generacija Srba prilaže nešto Svetosavlju, pa su tako naši preci ostavili proslavljanje Savindana kao školske slave, započeli velelepni Hram Svetoga Save na Vračaru, a ova generacija je završila najlepši pravoslavni hram na svetu.

"Upravo je našu generaciju obasjao je blagoslov da taj, najlepši pravoslavni hram na svetu i završimo. A danas u Beogradu otkrivamo i prvi spomenik rodonačelniku svetorodne loze Nemanjića, ocu Svetoga Save - Stefanu Nemanji, Svetom Simeonu Mirotočivom. I upravo ta dva mesta, zajedno uz Žiču i Mileševu, postaju tačke okupljanja našega roda", rekao je Selaković u video obraćanju na Svetosavskoj akademiji održanoj u Skoplju.

On je pozvao sve ljude u Beograd, da vide završeni Hram na Vračaru i spomenik Stefanu Nemanji.

Današnja Srbija, "čukunčukununuka" zemlje koju je utemeljio Sveti Sava, poštuje i uvažava i svoje susede i nacionalne manjine koje u njoj žive, i zahvaljujući ozbiljnoj politici i rukovodstvu predsednika Aleksandra Vučića i Vlade Srbije ekonomski se razvija i napreduje, rekao je Selaković.

On je istakao da se Srbija drži misli koja bi mogla da bude i misao Svetog Save, a to je da njoj može da bude dobro samo ako je dobro njenim susedima i da upravo iz tog razloga i preduzima takve mere politike, koje donose dobro svima.

"Tako ćemo i nastaviti da radimo, boreći se da svakoga dana našu zemlju činimo sve boljom, a našim susedima pružamo sve više zajedničkih šansi kako bismo u budućnosti bili još vezaniji, još zadovoljniji i još uspešniji. I to je Svetosavlje - filozofija i koncept života. Čuvati ono što je svoje, poštovati ono što je tuđe i truditi se da u svemu zajednički jedni drugima činimo i donosimo dobro", rekao je Selaković.

Šef srpske diplomatije kaže da Sveti Sava nije bio samo srpski pravoslavni svetitelj, već svetac čitavog pravoslavnog i hrišćanskog roda, te da je, pored toga što se osećao i delao kao Srbin, na prvom mestu bio čovek, koji je širio saznanje o svom rodu, ali je i u svoju otadžbinu donosio znanje iz čitavog sveta.

Selaković podseća da je Rastko Nemanjić rođen u srcu srednjovekovne srpske države, te da je kao mladi plemić službovao je u današnjoj Hercegovini, odnosno Zahumlju, a da je uspeo da ode i na Svetu Goru, pohodio zemlje Bliskog istoka, Svetu zemlju, susreo se sa Jermenima, obišao Vizantiju i upokojio se u Bugarskoj.

Prema njegovim rečima, Sveti Sava je Srbima osvetlio čitav pravoslavni svet, pohodio svetinje, širio reč božju i u različitim delovima Balkana o njemu su se sačuvale priče, legende, kratke dosetke, a bio je i diplomata i pisac, I iza njega je ostalo Zakonopravilo, iz koga se pravnički opismenjavao čitav slovenski pravoslavni sveti.

"Sa željom i nadom da ćemo naredni Savindan svetkovati kao i prethodnih godina, ne samo u Beogradu, nego i u Kumanovu, Skoplju, Bijelom Polju i u Podgorici, Herceg Novom, Banjaluci, Trebinju, Bjeljini, Prijedoru, ali i u svim drugim krajevima gde žive Srbi - od Kosovske Mitrovice do Vukovara, Ljubljane i Celja. Sa željom da se tamo okupljamo, da se okupljamo na svakom mestu gde naš narod živi i slavimo ime Svetog Save, pozdravljam vas u ime predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, u ime Vlade Republike Srbije i u ime Ministarstva spoljnih poslova, svečanim pozdravom - srećan Savindan", zaključio je šef srpske diplomatije.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track