PREMIJERKA BRNABIĆ O NOVOM PAKETU PODRŠKE PRIVREDI: Odluka o merama - zajednička odluka Vučića i Vlade
Foto: Printscreen

MERE ZBOG EPIDEMIJE

PREMIJERKA BRNABIĆ O NOVOM PAKETU PODRŠKE PRIVREDI: Odluka o merama - zajednička odluka Vučića i Vlade

Društvo -

Premijerka Ana Brabić kaže da je odluka o novom paketu podrške privredi i građanima u uslovima epidemije korona virusa zajednička odluka predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Vlade Srbije.

- U vanrednim okolnostima najbolje je da zajednički radimo. To je Srbiji donelo mnogo toga dobrog, i generalno, a posebno u vanrednim okolnostima - rekla je Brnabić odgovarajući na pitanja novinara prilikom posete Fakultetu organizacionih nauka.

Naglasila je da je taj timski i zajednički rad model koji daje najbolje rezultate za Srbiju.

Podsetila je da je predsednik Vučić u vreme vanrednog stanja vodio privredni krizni štab koji je, kaže, doneo najbolju moguću odluku u saradnji sa resornim ministartsvima, a da se rezultati te odluke vide po tome što je Srbija najuspešnija ekonomija u 2020. u čitavoj Evropi.

Ana Brnabic
foto: Printscreen

- Ja taj model ne bih menjala, kad nešto daje takve rezultate milsim da tako treba da se nastavi - rekla je Brnabić.

Upitana o iznosu novog paketa pomoći, Brnabić kaže da je upoznata sa svim finansijskim akspektima odluke o dodatnoj pomoći i podršci i privredi i građanima, s tim što te mere nisu još konačno definisane.

- Gledamo još neke aspekte, da li da idemo na jedan ili drugi način, tako da još uvek nemamo finalne finasijske projekcije koliko će to koštati - rekla je premijerka.

Na pitanje da li je najavljena pomoć mogla da se reši socijalnim kartama i da se pomoć nameni isključivo najugroženijima, Brnabić je rekla da u ovom trentuku još nemamo socijalne karte.

- Niko nama nije ostavio socijalne karte i uređen mehanizam socijalne zaštite, pa da mi možemo na to danas da računamo. Radimo na tome i Vlada je usvojila Predlog zakona o socijalnim kartama i uputila ih u Skupštinu, ali socijalne karte nemaju naročite veze sa privredom - rekla je Brnabić.

Napomenula je da socijalne karte imaju veze ako govorimo o podrsči građanima, ali da bez obzira na to, država nastoji da podrži sve građane Srbije.

- Ovo su vanredne okolnosti, potreban je optimizam, potrebna je vera u svoju državu, privredu i budžet i tu veru smo mi na najbolji mogući način dali, čini mi se, građanima Srbije sa onih 100 evra - kaže Brnabić Navela je da sve može da se uradi drugačije, ali da je ono kako je to uradila Srbija tokom 2020. dalo rezultate, jer smo najuspešnija ekonomija i najuspešnija država u 2020. u citavoj Evropi.

- Ne znam zašto bismo radili nešto drugačije ako već imamo takve rezultate - navela je premijerka i naglasila da je zadovoljna svim merama i rezultatima koje su one dale tokom 2020.

Može, dodaje, da se nada da će sve ono što država sada radi početkom 2021. dati iste takve rezultate kao i u 2020. godini Navela je da je tada bilo nekih kritika mera, ali da smatra da je država najbolje promišljala i najbolje targetirala te mere, te da je to uradila pravovremeno.

- Da nismo, ne bismo imali rezultate kakve imamo - poručila je premijerka.

Napomenula je da se nije smanjivao obim socijalne pomoći ugroženim kategorijama, i da je u nekim situacijama ona i povećana.

- Bez obzira na to, ugrožene kategorije i dalje imaju poseban status kao što i treba da imaju. Ovo je mera podrške čitavom stanovništvu Srbije - zaključila je Brnabić.

(Kurir.rs/ Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja