DECA I SEKSUALNO OBRAZOVANJE? Psiholog: Trogodišnjaku objasnite da ga nije donela RODA, pričajte sa njim! (KURIR TELEVIZIJA)

Društvo -

Srbija je pri vrhu evropske liste zemalja po broju maloletničkih trudnoća i abortusa. Svaka treća devojka u zemlji stupila je u seksualne odnose sa 16. godina, a kontracepciju ne koristi čak trećina.

Iako se mladi o ovim temama edukuju uglavnom preko interneta, stručnjaci smatraju da to nije dovoljno, te da bi u škole bilo dobro uvesti predmet seksualnog obrazovanja, kao i da bi roditelji više vremena trebalo da provedu u komunikaciji sa svojom decom i to ne samo kada primete da su u problemu.

Psiholog Branka Tišma za Kurir televiziju kaže da je škakljive razgovore na temu seksa dobro započeti sa decom starijih razreda osnovne škole.

"Programi koji su ulazili u škole, od petog, šestog razreda, znači 10, 11 godina, zapravo kad prođe period latencije oko detetove sedme godine, kada deca nisu mnogo zainteresovana. Ali u predpubertetu, pubertetu počinju da se javljaju te sekundarne seksualne karakteristike i počinje i promena hormonalne ravnoteže i kreću ta razna pitanja kada već treba početi razgovarati sa decom o međusubnim odnosima", ispričala je Tišma.

Ona kaže da iskustvo iz rada u predškolskim ustanovama pokazalo da se deca od treće godine interesuju kako su došla na svet.

"Deci od treće do pete godine treba u skladu sa njihovim uzrastom odgovarati na ta pitanja. Treba im reći da su željena, voljena, da smo ih očekivali i da ih ne donose rode, nego nastaju u međusobnom odnosu između roditelja", posavetovala je psiholog.

OVDE MOŽETE PRATITI UŽIVO KURIR TELEVIZIJU

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track