RECIKLIRANJE U KUĆNIM USLOVIMA

BACAJTE PAMETNO: Do novog bioproizvoda od ljuske jajeta, kore lubenice, jestivog ulja! (KURIR TELEVIZIJA)

Društvo -

Bacanjem kućnog i baštenskog otpada oslobađamo naše domaćinstvo, ali ne i našu okolinu. Prerađivanjem tih ostataka u nove bioproizvode smanjujemo biozagađenje okruženja, prirode pa i same planete, a upravo je iskorišćavanje takvih i sličnih ostataka cilj projekta novosadskog Instituta BioSens.

Oni pokušavaju da pronađu nova rešenja na ovom polju.

"U pitanju su riblji i mesni otpad, iskorišćena zrna kafe da bismo dobili određene bioproizvode poput aditiva i aroma koje se koriste u ishrani, ulja, kafe, bioetanola, bioplastike i drugih biogoriva", objašnjava projektni menadžer Tatjana Knežević.

Ovaj otpad pogodan je i za proizvodnju komposta, tzv. smeđeg đubriva koje nastaje raspadanjem organske materije biljnog porekla i koristi se za poboljšanje kvaliteta zemljišta.

Mnogi ne znaju da i u kućnim uslovima mogu da kompostiraju.

"Možemo krenuti sasvim malim koracima. Ljuske jajeta su pune kalcijuma, a paradajz je u nedostatku ovog vitamina, pa bi zbog toga ljuska jajeta bila pogodna da se izmrvi i stavi u zemlju pored paradajiza. Takođe, koru od lubenice možemo kasnije da koristimo za sanaciju akni", navodi Kneževićeva kaže da bi imali veliku korist kada bi se šira zajednica uključila u proces.

Ona je navela da bi se na taj način stvorio neki novi bioproizvod i dobila nova vrednost.

OVDE MOŽETE PRATITI UŽIVO KURIR TELEVIZIJU

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track