REAGOVANJE POVODOM UNS-OVE OBJAVE KOJU SU PRENELI I DRUGI MEDIJI: U Novom Pazaru nagrade za kršioce kodeksa
Foto: AMG Ilustracija

reakcija

REAGOVANJE POVODOM UNS-OVE OBJAVE KOJU SU PRENELI I DRUGI MEDIJI: U Novom Pazaru nagrade za kršioce kodeksa

Društvo -

Reagujemo povodom objave UNS-a o odluci o sufinansiranju projekata od javnog interesa u oblasti javnog informisanja Grada Novog Pazara, kojom se kompaniji Adria Media Group, izdavaču dnevnog lista Kurir, dodeljuje 300.000 dinara za projekat, koji je u skladu sa zahtevima konkursa.

Pošto UNS u svom saopštenju ovu odluku osporava navodeći kao argumentaciju kršenje Kodeksa novinara Srbije, želimo da ukažemo da je Kurir prozvan neosnovano, što je povod za sumnju da se neki zaključci donose paušalno, na osnovu subjektivnih ubeđenja, neinformisanosti ili neznanja o zvaničnim i lako proverljivim kriterijumima konkursa, ali i bez mogućnosti izjašnjavanja druge strane. Ovakvi postupci ne priliče jednom profesionalnom novinarskom udruženju.

Smatramo važnim da ukažemo da je Kurir jedini medij u Srbiji koji aktivno radi na unapređenju poštovanja Kodeksa. U prethodnih skoro godinu dana preduzeli smo niz koraka kako bi edukovali novinare i smanjili broj prekršaja i sa zadovoljstvom možemo da konstatujemo da smo postigli ozbiljan napredak i drastično smanjili broj kršenja Kodeksa. Osim naših internih, to potvrđuju čak i trenutni podaci Saveta za štampu. Naglašavamo da je Kurir preduzimao mere da počinjene greške i ispravi, što je propisani kriterijum za odluku o sufinansiranju.

Što se tiče monitoringa Saveta na koji se UNS poziva, a koji u smislu zakona i podzakonskih akata nije kriterijum za odluku o sufinansiranju, već isključivo izrečene mere samoregulatornog tela, kao i koraci preduzeti da se greške isprave, napominjemo da je prilikom javnog predstavljanja rezultata monitoringa predstavnik Kurira već najavio da će uputiti primedbe na neujednačenost standarda za praćenje poštovanja Kodeksa novinara Srbije u štampanim medijima, koje bi, prema našem mišljenju, morale da dovedu do revizije izveštaja.

Adria Media Group ne razume motive UNS-a za ovakvim paušalnim i selektivnim tvrdnjama i poziva ovo udruženje da ubuduće zatraži mišljenje i drugih zainteresovanih strana, kako je i propisano Kodeksom novinara Srbije na koji se pozivaju.

(Adria Media Group)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track