SPC

KURIR TELEVIZIJA ISPRED HRAMA SVETOG SAVE: Sinod odredio vreme i mesto izbora novog srpskog patrijarha (VIDEO)

Društvo -

Sveti arhijerejski sinod SPC na današnjoj sednici doneo je odluku da se Sabor na kome će 18. februara biti biran novi patrijarh održi u kripti Hrama Svetog Save.

Tu mogućnost najavio je i mitroplit dabrobosanski i čuvar patrijaršijskog trona SPC Hrizostom pre nekoliko dana kad je naveo da se zbog epidemiološke situacije razmatra i opcija da Sabor bude održan u Hramu svetog Save.

Kako je tada istakao, to će biti prvi put da se Sabor održi na nekoj lokaciji van Patrijaršije, a najavio da će na današnjoj sednici Sinoda biti izabrano i ime monaha koji će iz jevanđelje izvući jednu od tri koverte sa imenom kandidata za novog patrijarha.

Prema proceduri, prvo arhijereji biraju između sebe tri kandidata, a onda se izabrana imena stavljaju u jevanđelje iz koga koverat sa imenom izvlači i monah iz nekog manastira za koga vlada mišljenje da je veliki duhovnik. Do sada su to bili kad su birani patrijarha Pavle i patrijarh Irinej monah Antonije iz manastira Tronoše i otac Gavrilo iz manastira Lepavine.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track