POHVALIO NAS I BLUMBERG ZA VAKCINACIJU: Američka agencija predviđa brzi izlazak Srbije iz KOVID KRIZE
Foto: Profimedia, screenshot

lepe vesti daleko stižu

POHVALIO NAS I BLUMBERG ZA VAKCINACIJU: Američka agencija predviđa brzi izlazak Srbije iz KOVID KRIZE

Društvo -

Čuvena američka agencija Blumberg pohvalila je danas dosadašnji proces vakcinacije u Srbiji i naglasila da se naša zemlja zahvaljujući ekonomskim merama nalazi na putu da izađe iz krize izazvane pandemijom.

- Jedan od najbržih evropskih programa vakcinacije protiv kovida pomaže Srbiji da se kreće kroz pandemiju bez daljeg smanjenja kamatnih stopa. Centralna banka, koja je bila prva banka u Evropi koja je smanjila troškove zaduživanja kad je počela pandemija, danas je zadržala referentnu stopu na rekordno niskih 1 odsto kao što je predviđalo svih 19 analitičara koje je anketirao - piše u tekstu koji je objavljen pod naslovom "Srbija po stopi vakcinacije i dalje među najbržim državama u Evropi".

Blumerg podseća da je "najveća bivša jugoslovenska republika" nabavila tri dostupne vakcine protiv korone i da se uz Veliku Britaniju i Maltu može pohvaliti najvišom stopom vakcinacije po stanovniku na Starom kontinentu.

- To bi zajedno sa svežim stimulativnim planom od tri milijarde dolara koji uključuje deljenje novca za preduzeća i domaćinstva trebalo da bude dovoljno da vodi ekonomiju kroz krizu izazvanu pandemijom - piše u tekstu.

Američka agencija navodi da je Srbija nakon smanjenja troškova zaduživanja i povećanja državne potrošnje prošle godine zabeležila jednu od najplićih ekonomskih kontrakcija u Evropi.

- Uprkos prognoziranju skoka od šest odsto u 2021. godini analitičari vide da će inflacija ostati ispod dva odsto i ne predviđaju nikakva poskupljenja do sledeće godine. Novi paket olakšica koji se očekuje uskoro trebalo bi da omogući srpskoj ekonomskoj aktivnosti da se vrati na nivo pre pandemije već u drugom kvartal - piše u tekstu.

(Kurir.rs/Blumberg)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track