BURNO PRED IZBOR PATRIJARHA: Deo vladika se protivi saboru u kripti Hrama
Foto: Nemanja Nikolić

NESLAGANJE

BURNO PRED IZBOR PATRIJARHA: Deo vladika se protivi saboru u kripti Hrama

Društvo -

Najmanje troje episkopa zapretilo svojim izostankom ako zasedanje ne bude održano u Patrijaršiji

Nekolicina episkopa pobunila se zbog odluke Sinoda Srpske pravoslavne crkve (SPC) da se sabor 18. februara, na kom će se birati novi patrijarh, održi u kripti Hrama Svetog Save umesto u Patrijaršiji, saznaje Kurir od izvora bliskog SPC.

Neslaganje

Oni su svoj stav neslaganja izneli odmah nakon odluke Svetog arhijerejskog sinoda SPC.

- Reč je o najmanje trojici vladika koji su veoma istaknuti. Pobunili su se kada su čuli odluku Sinoda i zahtevali su da sabor, uprkos toj odluci, ipak bude održan u Patrijaršiji, umesto u kripti Hrama Svetog Save. Kada im je saopšteno da je odluka definitivna i da je iznad svakog pojedinca, otišli su i korak dalje, pa su zapretili svojim izostankom. Otvoreno su rekli da traže da sabor bude u Patrijaršijskom dvoru, gde je oduvek održavan, ili u protivnom neće doći - priča izvor Kurira. Podsetimo, Sinod je u sredu odlučio da će predstojeći sabor biti održan u Hramu Svetog Save, i to zbog epidemiološke situacije, jer svečana saborska sala ne može da omogući održavanje propisane udaljenosti među episkopima.

Monah i duhovnik

Inače, Sinod će na izborni sabor najverovatnije pozvati arhimandrita Jovana Radosavljevića, koji ima 94 godine, da izvuče ime novog patrijarha procedurom apostolskog žreba. Verski analitičar Željko Injac kaže za Kurir da je monah Jovan dugi niz godina posvećen crkvenom životu i da je jedan od najuglednijih i najstarijih monaha SPC. - Monah Jovan je jedan čestit starac. Zaista pravi monah i duhovnik - kaže on.

Monah Jovan Radosavljević (94)

Dužnost mi je da se odazovem pozivu

Jovan Radosavljevic
foto: Srpska pravoslavna crkva

Kurir je stupio u kontakt sa arhimandritom Jovanom Radosavljevićem (94), koji kaže da još nije dobio poziv za Sabor i izvlačenje papirića sa imenom novog poglavara SPC.

- Nisam informisan o tome. Ako to odluči Sveti arhijerejski sinod, moja je dužnost da se tom pozivu odazovem i da ispunim volju Svetog duha - reko je arhimandrit Jovan.

Inače, on je bio prijatelj i ispovednik patrijarha Pavla i patrijarha Irineja, a bio je učenik vladike Nikolaja Velimirovića.

Kurir / S. S.

Foto: Nemanja Nikolić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track