Najnovije vesti

SARA JOŠ NIJE NAPUNILA 3 GODINE, A BOLEST JE TUČE JAKO! Ima 17 tumora na mozgu, svakog dana ima NEKOLIKO EPI NAPADA
Foto: Privatna Arhiva

BUDIMO HUMANI

SARA JOŠ NIJE NAPUNILA 3 GODINE, A BOLEST JE TUČE JAKO! Ima 17 tumora na mozgu, svakog dana ima NEKOLIKO EPI NAPADA

Društvo

Sara Nikolić ima dve godine i sedam meseci, a život i bolest već je tuku iz najjačih topova.

Imala je samo tri meseca kada je dobila prvi epileptični napad.

Sara Nikolić
foto: Privatna arhiva

Nakon ispitivanja ustanovljeno je da ima tuberoznu sklerozu. Na mozgu ima ukupno 17 tumora, koji su sada beningni, ali je neizvesno da li će i kada oni preći u maligne.

Malena Sara zbog ove teške dijagnoze ne odrasta kao njeni vršnjaci.

Sara Nikolić
foto: Privatna arhiva

Ne govori.

Svakodnevno ima nekoliko epileptičnih napada.

Svakog napada, kako nam objašnjava njen tata Danilo Nikolić, Sara je svesna.

- Konstatuje ih, tačno zna šta joj se dešava i veoma se uplaši. Mama Tanja je stalno uz nju, i svaki epi napad prolaze zajedno, čekajući trenutak da napad prestane - objašnjava tata Danilo, koji živi odvojeno od njih jer trenutno radi u kovid centru Zemunske bolnice.

Sara Nikolić
foto: Privatna arhiva

- Radim sa kovid pacijentima, borim se za tuđe živote, a sve vreme mislim i na borbu mog deteta i na njen život - kaže nam Sarin hrabri tata Danilo.

Devojčica se trenutno leči na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu. Pije antiepileptičnu terapiju, a tumori su tu i ne tretiraju se. Od 17 tumora, jedan se nalazi na oku, a ima i promene na koži.

Dok njeni vršnjaci bezbrižno odrastaju, igraju se u parkovima i igraonicama, Sara boravi kod kuće, iz koje vrlo često odlazi u bolnicu. Na učestalim je kontrolama od strane neurologa, kardiologa, nefrologa, oftaomologa, fizijatra i pedijatra.

Sara Nikolić
foto: Privatna arhiva

Spasa ima. Operacija u Hjustonu za nju predstavlja jedino rešenje.

- Primaran je pregled u Texas Children’s Hospital u Hjustonu, radi dodatnih najsavremenijih dijagnostičkih pregleda na osnovu kojih će se znati koji bi hirurški zahvat bio najbolji za Saru, kao i sprovođenje samog zahvata. Jedan odlazak u Hjuston i hirurški zahvati kojima će se odstraniti tih 17 tumora trajno će joj rešiti njeno zdravstveno stanje - priča nam tata Danilo, dodajući da će se tada znati da li su tumori uzrok epilepričnih napada.

Sara inače, zbog ovako teškog zdravstvenog stanja, mnogo zaostaje za svojim vršnjacima. Kako ne govori, i nakon operacije u Hjustonu njena porodica će morati da se upusti u još jednu borbu. Tada će morati da radi sa logopedom i defektologom, kako bi uspela da u razvoju sustigne svoje vršnjake.

Za Sarino lečenje u Hjustonu potrebno je 270.000 evra. Do sada je sakupljeno 40.000 evra, a porodica živi za dan kada će tu sumu sakupiti, i kada će njihova mala heroina dobiti novu šansu za život.

Pošaljite SMS

Ako želite da pomognete to možete učiniti slanjem SMS poruke sa tekstom 948 koja se šalje na broj 3030.

Ukoliko poruku želite da pošaljete iz Švajcarske, Upišite human948 i pošaljite SMS na 455.

Sara Nikolić
foto: Budi Human

Uplate na račun

Sari možete novčana sredstva uplatiti i na račun.

Uplatom na dinarski račun: 160-6000000823238-52

Uplatom na devizni račun: 160600000082358772

Danas je Međunarodni dan dece obolele od raka. Mnogo je mališana koji biju teške bitke, a mnogi od njih spas mogu naći u inostranstvu, ali za to nemaju dovoljno novčanih sredstava.

Kurir.rs /

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja