RAT ZA TRON! Srbija danas dobija NOVOG PATRIJARHA! Neko od njih će sesti na presto SPC!
Foto: Kurir, Instagram

VLADIKE I JUČE TAJNO SASTANČILE, JOANIKIJEVI LOBIRALI DA OTAC MATEJ IZVLAČI IME PATRIJARHA

RAT ZA TRON! Srbija danas dobija NOVOG PATRIJARHA! Neko od njih će sesti na presto SPC!

Društvo -

Sabor na kome će se birati 46. patrijarh počinje danas u 12 sati. Arhijereji, podeljeni u dva tabora, okupili se i juče kako bi sve finiširali. Sukob izbio oko monaha koji će izvlačiti kovertu sa imenom novog poglavara

Sabor Srpske pravoslavne crkve, na kome će se birati 46. patrijarh, održaće se danas, 18. februara, s početkom u 12 časova, a oba tabora vladika imala su i juče sastanke, poslednje pripreme pred okupljanje, saznaje Kurir iz vrha Crkve.

Iako je već sve manje-više poznato danima unazad - ko su kandidati koje će gurati obe struje, poslednji sukob je izbio dan-dva pred održavanje sabora, i to zbog izbora monaha koji će izvlačiti kovertu sa imenom patrijarha.

Tačka sukoba

- Oba tabora održala su sastanke. Vladike okupljene oko Irineja bačkog okupile su se u sredu u 14.30 sati. U popodnevnim časovima je i drugi tabor imao sastanak. To su bile poslednje pripreme pred današnji sabor - kaže izvor Kurira i dodaje:

- Što se tiče kandidata, nema nikakvih promena. Kandidati jedne struje (okupljene oko Irineja) jesu vladike Irinej, Porfirije i Jefrem (banjalučki), dok su kandidati druge struje Joanikije i Hrizostom. Šanse ima, ali malo manje, i episkop diseldorfski i cele Nemačke Grigorije. Međutim, sukob je izbio oko izbora monaha koji će izvlačiti kovertu s imenom patrijarha. Sinod je odlučio da to bude arhimandrit Jovan Radosavljević, ali je juče došlo do obrta. U Patrijaršiju su, naime, iznenada došle vladike Joanikije, Justin i Teodosije, i uz svađu izdejstvovale da tu dužnost ispuni Matej, saznaje Kurir.

Poslednje pripreme Hram Svetog Save uoči današnjeg sabora
Poslednje pripreme Hram Svetog Save uoči današnjeg saborafoto: Nemanja Nikolić

Izvor našeg lista pojašnjava da, po pravilu, koverat sa imenom novog patrijarha izvlači najstariji arhimandrit, koji je i iguman.

- Otac Matej (iz manastira Sisevac) ispunjava oba uslova, a Jovan Radosavljević je ranije bio iguman, tako da ni s njim nema kršenja pravila. Ali, prevagu su očigledno odnele agresivnije vladike - ističe izvor našeg lista.

Različita mišljenja

Da su se vladike sastajale uoči sabora, potvrdio je i episkop budimljansko-nikšićki Joanikije.

- Prirodno je da se uoči izbora novog patrijarha episkopi sastaju i savetuju, neizbežno je da bude i različitih mišljenja u vezi sa arhijerejima za koje se treba opredeljivati prilikom glasanja. Kako god mislili, važno je da želimo onaj izbor koji će crkvi doneti najviše dobra i radosti, koji će ojačati njeno jedinstvo - naveo je Joanikije u intervjuu za crnogorske medije.

Prema njegovim rečima, kad ima dobre volje, neće biti problem da uz poštovanje propisane procedure izaberu trojicu kandidata za konačni izbor budućeg patrijarha.

- I po ovome se vidi da naš zakon unapred uvažava različita mišljenja i stremljenja koja se manje ili više zadovoljavaju izborom trojice kandidata. Zbog toga nema suštinskog razloga za teže nesuglasice medu arhijerejima - naveo je vladika Joanikije i dodao:

- Da li će biti ili neće političkog uticaja na rad predstojećeg sabora, ne znam, ali verujem da će saborni um arhijereja prosvetljen blagodaću Svetoga duha presudno uticati na izbor budućeg srpskog patrijarha.

Poslednje pripreme Hram Svetog Save uoči današnjeg sabora
Poslednje pripreme Hram Svetog Save uoči današnjeg saborafoto: Nemanja Nikolić

Izmena

Sabor će se održati u kripti Hrama Svetog Save zbog epidemiološke situacije. Prvo će, u 9 sati, biti održana sveta liturgija sa prizivom Svetog duha, uobičajena za početak svakog sabora, a potom u 12 sati biće sam izbor patrijarha.

Pravo glasa ima 39 arhijereja, koliko sabor ima članova, a uslov za kandidaturu da ima najmanje pet godina eparhijske službe ispunjava njih 30.

vladika Lavrentije
vladika Lavrentijefoto: Dragana Udovičić

Sednicom sabora predsedavaće episkop sremski Vasilije, jer je episkop šabački i administrator valjevske eparhije Lavrentije, kako je juče saopštila SPC, hospitalizovan u Kliničkom centru.

Ustavom SPC je predviđeno da zasedanjem predsedava vladika najstariji po hirotoniji.

IGRE

Jefrema ubeđivali da odustane od kandidature

Deo vladika iz tabora vladike Joanikija ubeđivao je vladiku banjalučkog Jefrema da odustane od namere da se danas kandiduje.

- Nekolicina vladika je ubeđivala Jefrema da mu to ne treba, da je potrebniji u svojoj eparhiji, a sve kako bi odustao od kandidature i tako otvorio prostor Joanikiju da on ispliva među tri kandidata od kojih se potom bira patrijarh - navodi izvor Kurira.

Vladika Jefrem će se, dodaje izvor našeg lista, najverovatnije danas kandidovati.

KAKO SE BIRA PATRIJARH

  • Arhijereji biraju između sebe dok ne izaberu tri kandidata
  • Vreme nije ograničeno
  • Uslov za izbor je natpolovična većina prisutnih vladika
  • Po izboru tri kandidata njihova imena se stavljaju u jevanđelje, iz kog koverat sa imenom izvlači monah iz nekog manastira za koga vlada mišljenje da je veliki duhovnik

JOVAN JANJIĆ

Patrijarh će biti izabran prvog dana sabora

Jovan Janjić
foto: Screenshot

Jovan Janjić, kulturolog, očekuje da će prvog dana zasedanja sabora Srpska pravoslavna crkva dobiti novog, 46. poglavara, jer su, kako smatra, vladike već odlučile za koga će glasati.

- Mislim da ćemo već danas dobiti trojicu kandidata koji će dobiti natpolovičnu većinu glasova i da će onda Božjom voljom jedan od njih biti izabran za patrijarha srpskog - naveo je Janjić za medije.

štampano izdanje 18.2.2021.
foto: Kurir

Kurir.rs / Katarina Blagović Foto: Kurir, instagram

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track