BOING 737 POVUČEN IZ FLOTE ER SRBIJE! Kraj karijere duge 36 godina, avioni koji su prevezli MILIONE SRBA sleteli sa neba!
Foto: Printscreen YT

Poslednji let

BOING 737 POVUČEN IZ FLOTE ER SRBIJE! Kraj karijere duge 36 godina, avioni koji su prevezli MILIONE SRBA sleteli sa neba!

Društvo -

Poslednji "boing 737" zvanično je zauvek prizemljen, potvrdila je srpska nacionalna avio-kompanija. Er Srbija je prošle nedelje povukla iz upotrebe putnički avion koji je kroz JAT, Jat ervejz i Aviolet saobraćao 36 godina, prenosi Tangosix.

Poslednja dva komercijalna leta obavljena su avionima YU-ANI 17. januara do Stokholma i YU-ANK 8. februara do Frankfurta.

- Povlačenje tipa aviona "boing 737" iz nacionalne avio-kompanije inače je bilo planirano do kraja ove godine. Na oba preostala operativna aviona ostao je manji broj raspoloživih ciklusa i smanjenje obima saobraćaja je ubrzalo odluku o povlačenju. Vodili smo se takođe i ciljevima za smanjenje ugljen-dioksida naše flote kao i uštedama koje ostvarujemo u pogledu održavanja, obuka i uopšte gledano radne snage na tipu letelice koji je star preko 30 godina. Imajući u vidu prognoze relevantnih institucija kao sto je Eurokontrol, flota Erbas i ATR aviona biće na srednji rok dovoljna za organizaciju redovnog i čarter saobraćaja, a kompanija će proaktivno i brzo kao i do sada reagovati na kretanja na tržištu. – rekli su iz Er Srbije.

Kako je Tango Six ranije izveštavao Er Srbija je sačuvala tri "boinga 737 - 300". Registracije ANF, ANV, ANL i ANH, ANW i ANJ su isečene dok će prvi 737 u Evropi, YU-AND, najverovatnije, završiti u Muzeju vazduhoplovstva.

(Kurir.rs / Tangosix)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track