Najnovije vesti

KO JE NOVI PATRIJARH SPC: Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije zalagao se za lečenje obolelih od bolesti zavisnosti
Foto: Ana Paunković

biografija

KO JE NOVI PATRIJARH SPC: Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije zalagao se za lečenje obolelih od bolesti zavisnosti

Društvo

Porfirije, mitropolit zagrebačko-ljubljanski, na današnjem saboru izabran je za 46. patrijarha Srpske pravoslavne crkve.

U apostolskom žrebu za izbor 46. patrijarha SPC našla su se imena trojice vladika - Irineja Bačkog, banjalučkog Jefrema i mitropolita zagrebačko-ljubljanskog Porfirija.

Porfirije je rođen 1961. godine u Bečeju. Njegovo svetovno ime bio je Prvoslav. Osnovnu školu završio je u Čurugu, a gimnaziju u Novom Sadu. Diplomirao je na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu u Beogradu 1986. godine. Bio je zamonašen u manastiru Dečani, a po završetku fakulteta otišao je na postdiplomske studije u Atinu, gde je ostao do 1990. godine.

Vladika Porfirije
foto: Zorana Jevtić

Bio je iguman manastira Svetih arhangela u Kovilju. Posebno se angažovao na lečenju obolelih od bolesti zavisnosti i radi toga je 2005. formirao terapijsku zajednicu Zemlja živih, koja je priznata kao najuspešniji projekat za lečenje narkomanije.

Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije od prvog je dana s narodom koji je pretrpeo stravične gubitke posle serije razornih zemljotresa u Sisku, Glini i Petrinji, kao i okolnim selima u Hrvatskoj.

Na Vidovdan 2020. godine je nakon liturgije u hramu Preobraženja Gospodnjeg u Zagrebu, između ostaloga rekao da kosovski mučenici nisu stradali da bi sačuvali nacionalni identitet. Smatra da je on važan, ali ako postane glavna stvar u našim životima, i ako nije postavljen u kontekst našeg odnosa sa Bogom, da nacionalni identitet postaje idol

(Kurir.rs)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...