PRVO OBRAĆANJE PATRIJARHA PORFIRIJA: Ovo je poruka novog poglavara SPC vernicima! VIDEO
Foto: PRintscreen TV Hram

PRVO OBRAĆANJE PATRIJARHA PORFIRIJA: Ovo je poruka novog poglavara SPC vernicima! VIDEO

Društvo -

Patrijarh Porfirije obratio se vernicima prvi put nakon stupanja na mesto poglavara Srpske pravoslave crkve.

- Danas prizivajući blagoslov Božiji na svu braću i sestre, decu naše svetosavske crkve i na sve ljude dobre volje i na čitav svet molim sve da se mole Bogu za moju malenkost, da zajedno, idući putem koji su proputili naši sveti predaci udostojimo se carstva nebeskog - rekao je patrijarh srpski Porfirije

Naslednik patrijarha Irineja, vladika Porfirije, dobio i najviše glasova tokom tajnog glasanja. Naime, 31 arhijerej je glasao za Porfirija, 30 je glasalo za Irineja Bačkog, a 25 za episkopa banjalučkog Jefrema.

Izborni sabor završen je posle nešto više od tri sata, a tekao je, kako opisuje izvor Blica iz SPC, "u atmosferi odgovornosti svih učesnika". Pre početka rada obavljeno je kratko savetovanje svih prisutnih članova Sabora i data su izvesna tehnička objašnjenja.

Zatim je obavljena Sveta arhijerejska liturgija u Hramu Svetog Save, gde se ovog puta održao Izborni sabor, a zatim i tradicionalni priziv Svetog duha. Taj čin neposredno prethodi samom SaboruZatim se pristupilo glasanju pomoću izbornih lista, unapred pripremljenih i predviđenih po odgovarajućem formularu. Čitavo glasanje se, kaže naš sagovornik, "odvijalo veoma harmonično i bez ikakvog zastoja".

.Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track