EPIDEMIOLOG TIODOROVIĆ: 2 miliona vakcinisanih u Srbiji možemo imati za 15 dana
Foto: Tanjug Printscreen

zavisi od dinamike isporuke proizvođača vakcina

EPIDEMIOLOG TIODOROVIĆ: 2 miliona vakcinisanih u Srbiji možemo imati za 15 dana

Društvo -

Na pragu kolektivnog imuniteta možemo biti ako budemo vakcinisali dva miliona stanovnika, kojima ćemo pridodati i onaj broj koji je prirodnim putem stekao antitela, što bi ukupno bilo negde 60 do 70 odsto, kaže epidemiolog i član Kriznog štaba doktor Branislav Tiodorović.

On naglašava da tih dva miliona možemo stići za 15 do mesec dana, što zavisi od dinamike isporuke proizvođača vakcina.

Prema rečima epidemiologa interesovanje za vakcinu ne jenjava, ali je porasla i potražnja ruske i kineske vakcine u regionu, te su sada i Hrvatska i Mađarska zainteresovane za njih.

- Mi stvarno možemo da vakcinišemo 2 miliona stanovnika čak i za 15 dana, i danas će biti dobar broj vakcinisanih, dakle, još ako bi dinamika išla malo brže što zavisi od proizvođača, onda bi to bilo sjajno zaista. Što se Kovaksa tiče, tu zaista ništa nismo dobili još, dobro je to što su naši procenili da je bolje ići na bilateralne ugovore, jer kao što vidite, tome se sada okreću i Hrvatska i Mađarska - kaže profesor Tiodorović.

Kako ističe epidemiolog, osim broja vakcinisanih veoma je važno i pridržavanje mera, jer se na vakcinaciju odlazi onda kada je osoba zdrava, a ukoliko dođe do većeg broja zaraženih, onda se i sama imunizacija odlaže.

U Srbiji je, prema najnovijim podacima Vlade, izvršeno 1.074.571 vakcinacija protiv korona virusa. Prema broju vakcinisanih na milion stanovnika, Srbija je druga u Evropi, posle Velike Britanije. U svetu je Srbija na 6. mestu po broju vakcinacija na milion stanovnika, posle Izraela, Sejšela, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Velike Britanije i SAD.

(Kurir.rs/Blic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track