RAZMIŠLJA SE O POOŠTRAVANJU MERA Dr Stevanović: Raste broj novozaraženih, ali i onih koji zahtevaju hospitalizaciju
Foto: Tanjug Printscreen

ako se nastavi ovako

RAZMIŠLJA SE O POOŠTRAVANJU MERA Dr Stevanović: Raste broj novozaraženih, ali i onih koji zahtevaju hospitalizaciju

Društvo -

Direktor Infektivne klinike KCS Goran Stevanović izjavio je danas da je, ako epidemiološka situacija nastavi da se pogoršava, moguće poštravanje mera.

- Razmišlja se, ako situacija nastavi da se pogoršava, da se eventualno zatraži pooštravanje mera, pre svega skraćivanje radnog vremena ugostiteljskih objekata i dopunsko smanjivanje popunjenosti kapaciteta turističkih objekata - rekao je Stevanović.

On je, nakon sastanka ministra zdravlja s direktorima kovid bolnica, istakao da se epidemiološka situacija pogoršala, da raste broj zaraženih kovidom 19 i onih koji zahtevaju bolničko lečenje.

Maksimalno korišćenje bolnica

Direktor Infektivne klinike KCS Stevanović izjavio je danas da ponovo raste broj inficiranih korona virusom i onih kojima je potrebno bolničko lečenje, što znači da će morati da se povećaju bolnički kapaciteti i to tako što će kovid bolnice u Batajanici i Kruševcu maksimalno iskoristiti svoje kapacitete.

Stevanović je istakao da je ovog puta dogovoreno da se bolnice koje su izašle iz kovid sistema, ne vraćaju u taj režim, već da se posvete lečenju nekovid pacijenata.

- Zbog porasta broja zaraženih, i pored apela da se strpimo sa aktivnostima, dok se ne vakciniše dovoljan broj ljudi, i da posle toga počnemo da se vraćamo normalnom životu, sada moramo da povećamo bolničke kapacitete - rekao je Stevanović.

Zato će se maksimalno istoristiti kapaciteti kovid bolnica u Batajnici i Kruševcu, dok će zdravstveni kadar biti preraspodeljen.

- Kapaciteti postoje, ali ne postoje novi ljudi koji će tamo da rade i napraviće se raspodela zdravstvenog kadra, kako bi se omogućilo da bolnice rade punim kapacitetom - rekao je Stevanović.

On je dodao da u obe bolnice, u Batajnici i Kruševcu, već rade angio sale, a privodi se kraju priprema hirurških sala.

- Molimo ponovo. Očekuje nas porast broja obolelih kao rezultat opuštanja na svakom koraku, i aktivnosti koje nisu esencijalne za život, poput druženja, rekreacije, sportskih aktivnosti... - napomenuo je Stevanović.

On je rekao da opterećenje zdravstvenih radnika direktno zavisi od ponašanja građanstva.

- Zdravsvetni radnici godinu dana nose ovu pandemiju na svojim leđima. Nadamo se da će konačno neko obratiti pažnju na naš umor - rekao je Stevanović.

On je naveo i da vakcinacija ide velikom brzinom, ali i ponovio da nakon što neko primi prvu dozu vakcine, nije odmah zaštitćen, već mora proći pet nedelja, da bi se moglo rečhi da ste zaštićeni.

(Kurir.rs/ Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja