LJUDI GA SRETALI PO ULICAMA ZAGREBA

HRVATI ODUŠEVLJENI IZBOROM PORFIRIJA: Zna da daje sebe, a da se ne nameće (KURIR TELEVIZIJA)

Društvo -

Branimir Pofuk, kolumnista i novinar "Večernjeg lista", javio se iz Zagreba i u emisiji "Puls Srbije" govorio o novom patrijarhu SPC Porfiriju.

Pofuk kaže da je veliki prijatelj sa Porfirijem.

"Ovde smo oduševljeni njegovim izborom, ali smo i tužni jer odlazi odavde. Njegove staze su bile po ulicama Zagreba, za ljude ovde je to bilo novo, da iako tako visokopozicioniran u crkvi, srećete ga na ulici, knjižari, pozorištu... Zna da daje sebe, a da se ne nameće. Veliko iskustvo u životima svih nas koji ga poznajemo", rekao je Pofuk.

On je Porfiriju poslao čestitke.

"Jutros sam gledao ustoličenje i znajući koliki je isposnik, apelujem na njega da ne preteruje na poslu, već da čuva snagu. Posebno me u njegovom govoru oduševilo, toliko puta je pomenuo Hrvatsku i nazvao je svojom drugom otadžbinom".

Pofuk je dodao da Porfirija naziva "velikim mostograditeljem".

"Napraviću poređenje, iako se mnogima neće dopasti. Kada je Irinej poslednji put bio u Hrvatskoj, održao je važan govor u manastiru Krku, rekavši 'Mi Hrvati i Srbi moramo priznati da smo u prošlosti mnogo zla naneli jedni drugima, ali oni nama ipak više". Načinio je korak napred, a onda dva nazad", rekao je Pofuk, a onda se vratio na Porfirijeve reči:

"Bog nas neće pitati ono što su nama učinili drugi, već šta smo mi drugima činili".

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja