DRUŠTVENE MREŽE DAN POSLE DARE IZ JASENOVCA, SUZE JOŠ TEKU: Film je za nas Srbe! Još je veći zločin ako ovo zaboravimo
Foto: Promo, Twitter Printscreen

izazvao brojne reakcije publike

DRUŠTVENE MREŽE DAN POSLE DARE IZ JASENOVCA, SUZE JOŠ TEKU: Film je za nas Srbe! Još je veći zločin ako ovo zaboravimo

Društvo -

Film "Dara iz Jasenovca" koji je sinoć premijerno prikazan na RTS-u, izazvao je brojne reakcije kod publike širom regiona, a utisci o ovom filmskom ostvarenju se ni danas nisu slegli.

Korisnici društvenih mreža i dalje komentarišu potresni film koji govori o najvećem stradanju Srba u istoriji.

- Cilj filma "Dara iz Jasenovca" nije da isprovocira bilo koga, već da prikaže činjenice i ono što se tada desilo. Jako je ružno, nevaspitano i sramotno komentarisati u bilo kom negativnom kontekstu - jedan je od komentara.

- Oni koji lično svedoče dešavanja iz Jasenovca, kažu da je Dara samo malim delom zagrebala u zlodela koja su tamo učinjena.

- Još je veći zločin ako ovo zaboravimo.

- Koliko god ljudima bilo mučno da gledaju film.Mislim da svaki dan treba da se prikazuje po jednom. Da konačno ljudi vide istinu. A istina nije ni 1% filma.

- Film je za nas Srbe. Da zaintrigira nas i našu decu, šta se dešavalo. Nismo očekivali čudo u vidu Oskara a ni u vidu pomirenja. Ovo je u čast ljudima koji su tamo stradali. To su nam preci. Ne treba da ih zaboravimo.

- Ne treba stati na jednom filmu, nego snimiti ceo serijal (minimum 30 epizoda), i krenuti sa prikazivanjem sto pre! "Dara iz Jasenovca" je "probila led", treba samo nastaviti, i pokazati svetu, kakve monstruozne zločine su Srbi pretrpeli u II Svetskom ratu!

- Film Dara iz Jasenovca je pun emocija, gde će crna duša šta su radili ljudima za to nema oproštaja.

- "Dara iz Jasenovca" je naša istina i naša istorija. Na nama je da pamtimo naše svete žrtve i prenosimo na naredne generacije šta je naš narod doživeo. Da se nikada ne zaboravi.

- Dara iz Jasenovca za mene nije film , to je proslost moje porodice. Moj deda je odveden u Jasenovac imao je 24g sa njegovim bratom i ocem. Tamo su ubijeni. Pokoj im duši i njima i svim žrtvama. Mir vječni daruj im Gospode. Ne zamjerite što nemam snage da gledam.

- Ne zaboravite, "Dara iz Jasenovca" ne potpiruje mržnju nego istinu. Mržnju potpiruju oni koji su 70 godina skrivali istinu, koji su dozvolili da monstruoznosti Jasenovca ostanu neadekvanto kažnjene i da dugo vremena budu gurana u zaborav.

Radnja filma "Dara iz Jasenovca" dešava se tokom Drugog svetskog rata, u periodu posle hrvatsko- nemačke ofanzive na Kozari, kada lokalno stanovništvo završava u koncentracionim logorima. Među njima je i desetogodišnja Dara sa svojom majkom i dva brata. O sudbini oca ne znaju ništa. Užas koji će preživeti preko Jasenovca do logora Stara Gradiška učiniće da Dara odraste preko noći. Darinu majku i starijeg brata ubijaju, a smisao njenog života postaje da sačuva život mlađeg brata.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track