Najnovije vesti

NIKOLA OSLEPEO SA 19 GODINA, HRABRI MLADIĆ UPRKOS TOME RADI KAO IT PROGRAMER: Čelnici Šapca uručili mu ugovor, ON JE HEROJ SRBIJE
Foto: TANJUG/ TARA RADOVANOVIĆ

BRAVO

NIKOLA OSLEPEO SA 19 GODINA, HRABRI MLADIĆ UPRKOS TOME RADI KAO IT PROGRAMER: Čelnici Šapca uručili mu ugovor, ON JE HEROJ SRBIJE

Društvo

Šapčanin Nikola Ninković (33), mladić koji je oslepeo sa 19 godini, od danas je zaposlen u Gradskoj upravi u Šapcu kao IT programer, a Ugovor o radu uručila mu je ministarka državne uprave i lokalne samouprave Marija Obradović tokom posete tom gradu.

Nikola će raditi u sektoru za informatiku na poslovima izrade programa za evidenciju izdatih dokumenata iz matičnih službi, a zajedno sa svojim ocem Slavkom, koji je takođe programer, ranije je kreirao softver za vođenje elektronske biblioteke za stručno usavršavanje zaposlenih u Gradskoj upravi.  Ugovor o radu uručila mu je ministarka državne uprave i lokalne samouprave Marija Obradović tokom posete tom gradu.

Nikola Nikovic
foto: Tanjug

Izgubio vid sa 19 godina

Nikoli je po polasku u osnovnu školu dijagnostikovana retinopatija, genetska bolest koja je progresivno napredovala zbog čega je sa 19 godina potpuno izgubio vid..

- U osnovnoj školi nisam imao velike probleme, ali je u srednjoj školi bolest uznapredovala. Uspeo sam da završim školu i položim vozački ispit, studirao sam informacione tehnologije, ali sam mogao da pratim samo prvi semetar - ispričao je Nikola.

Kako kaže, zbog potpunog gubitka vida morao je da napusti studije, a život mu se iz korena promenio.

Nastavio je da se samostalno obrazuje kada su se u Srbiji, kaže, pojavili govorni softveri za slabovide i slepe osobe.

- Ono što zdravi čitaju, ja slušam i na taj način se obrazujem. Pokušavam da pronađem način da to i sertifikujem, neobično je kada kažem da sam slabovidi programer - kaže Nikola.

Trenutno rade softver za matičnu službu koji će dati benefite za građane Šapca. On je zahvalio ministarki Obradović i Gradskoj upravi jer su mu, kaže, ukazali poverenje da pojača njihov IT kadar.

Nikola Nikovic
foto: TANJUG/ TARA RADOVANOVIĆ

- Moja poruka slepim i slabovidim osobama je da koriste android uređaje i odnosno pametne telefone sa govornom aplikacijom može im biti od velike koriste - naveo je Nikola.

Ministarka je rekla da je Nikola heroj Srbije i da njegova priča zaslužuje mnogo više od novinske crtice sa današnjeg događaja.

- Ovo je priča koja mora da zvoni Srbijom, da ostali gradovi i opštine čuju šta možemo da uradimo za svoje sugrađane, posebno za one koji imaju određeni invaliditet, a mogu da pomognu da lokalne samouprave funkcionišu, kao što je to Nikola do sada radio i nastaviće da radi - rekla je Obradović.

Gradonačelnik Šapca Aleksandar Pajić rekao je da se Nikola uprkos teškoj bolesti borio da bude ravnopravan član društva, a to je, kaže, Grad Šabac, prepoznao i ponudio mu posao.

- Mi ćemo se boriti da svi imaju jednaka prava i da nema barijera među nama. A Nikoli želim da bude revnosan na poslu, njegov doprinos će osetiti svi zaposleni u Gradškoj upravi is vi naši sugrađani - rekao je Pajić.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...