PATRIJARH PORFIRIJE NAKON RAZGOVORA SA VUČIĆEM: Crkva sabira i gradi mostove, otupljuje oštrice
Foto: Tanjug Printscreen

razgovor

PATRIJARH PORFIRIJE NAKON RAZGOVORA SA VUČIĆEM: Crkva sabira i gradi mostove, otupljuje oštrice

Društvo -

Patrijarh SPC Porfirije izjavio je danas, posle razgovora sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, da svako sa svoje pozicije, crkva i verujući narod sa jedne, i država sa druge strane, treba da čine sve što je u korist našeg naroda, ali da to ne bude na uštrb drugih.

- Crkva ima zadatak da i u nemogućim uslovima sabira i gradi mostove, otupljuje oštrice i prevazilazi polaraziaciju - rekao je Porfirije.

Zahvalio je predsedniku što je prisustvovao na njegovom ustoličenju i na rečeima koje mu je uputio posle toga u Patrijaršiji.

Poglavar SPC je dodao da je ukratko na današnjem sastanku čuo od Vučića osnove geopolitike užem smislu reči.

Porfirije je preneo da je predsedniku rekao da nije političar, ali ne zato što nema afiniteta za politiku, već zato što misli da je crkva "saborni organizam koji ma koliko to bilo teško i nemoguće ima za cilj da sabira i gradi mostove, otuplujuje oštrice i prevazilazi polarizaciju, a pre svega da propoveda ".

Dodao je da je cilj crkve, pre svega, da poropoveda smisao postojanja svakog pojedinca, pa onda i čitavih naroda, nezavisno od toga kakave su okolnosti.

- Naglasio sam i to da mi često okolnosti ne biramo i ne stvaramo nego su one izraz promisla Božijeg, tako mi hrišćani verujemo. Zato nemamo razloga da se žalimo bilo kome, nego da zasučemo rukave i da sve što izgleda kao teškoća i problem doživimo kao zadatak koji moramo rešiti. Svesni da kada smo rešili jedan zadatak, sledeći je sasvim sigurno još teži - naveo je patrijarh.

Upravo sve ono što je pedsednik u ovih nekoliko desetina minuti izložio je na neki način potvrdilo i moj stav, to jest moju veru, naglasio je Porfirije.

Kaže da je i ovom prilikom rekao ono što je stav i ovog Sabora da ćemo crkva činiti sve što je do njih kao pastira da našem narodu bude što moguće bolje, a da to ne bude na uštrb drugih naroda.

- Svesni da isključivo dijalogom i razgovorom možemo upoznati jedni druge i prepoznati vrednosti jednih kod drugih. I tako da stvorimo preduslove za prevazilaženje, možda ponekad i iskušenja i nesporazuma, kojih nažalost u naše dane ima veoma mnogo - naveo je patrijarh.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track