RASTU ŠANSE ZA LETOVANJE U GRČKOJ: Na korak do dogovora o uvođenju vakcinalnog pasoša za region ATINA PRIZNAJE I KINESKO CEPIVO
Foto: Profimedia

more u doba korone

RASTU ŠANSE ZA LETOVANJE U GRČKOJ: Na korak do dogovora o uvođenju vakcinalnog pasoša za region ATINA PRIZNAJE I KINESKO CEPIVO

Društvo -

Vest da je Grčka spremna da snosi 50 odsto troškova obaveznih PCR testova za sve turiste koji se ovog leta budu uputili ka Halkidikiju oraspoložila je i građane Srbije koji su navikli da tamo odmaraju.

Najava je stigla je doduše za sada samo iz Udruženja hotelijera Halkidikija, ali je nastavak inicijative koja je pokrenuta još u avgustu prošle godine. Ono što ohrabruje je i uvođenje vakcinalnog pasoša između Grčke i Izraela, a kako prenose tamošnji mediji, nije isključena mogućnost sličnog dogovora i sa balkanskim zemljama.

Da li će sektor turizma ove sezone imati priliku da počne ozbiljnije da se oporavlja zavisiće, naravno, pre svega od epidemiološke situacije. U Grčkoj su i dalje na snazi restriktivne mere i granice i dalje nisu otvorene, dok se prve informacije o uslovima za srpske državljane i mogućem ulasku tokom leta, mogu očekivati najranije krajem sledećeg meseca.

Kako kaže Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Juta, osim protokola sa Izraelom koji otvara mogućnost i za druge zemlje, pa i Srbiju, dobra je još jedna informacija. Grčki ministar turizma je ovih dana u kontaktima sa kineskim zvaničnicima pozvao Kineze da letuju u ovoj zemlji. To je, navodi Seničić, na neki način stidljiva najava da ni naši građani koji su vakcinisani kineskom vakcinom ne bi trebalo da budu onemogućeni da nesmetano putuju kroz Evropsku uniju, budući da je ranije bilo najava da će biti uslovljavanja u tom smislu.

- Još je neizvesno da li će biti ozbiljnijeg oporavka i da li će imati posla, međutim, za razliku od prošle godine, ovo je ipak bolji početak. Putovaće se sigurno po Srbiji, u Crnu Goru, Albaniju, Makedoniju, Bosnu i Hercegovinu. Sasvim izvesno i u Egipat i Tursku koje će, kao i prošle godine biti otvorene za turiste - dodaje Seničić.

Objašnjava da je pozitivno i to što Srbija već do sada ima oko 400.000 građana koji su primili i drugu dozu vakcine, što će sigurno biti prednost kad je reč o uslovima pod kojima će se ulaziti u pojedine turističke zemlje.

- Verujem da će doći do usaglašavanja sertifikata o vakcinaciji, kao i da će sve biti uskoro definisano. Kad je reč o Grčkoj, sektor turizma je tamo dobio ogromnu pomoć države, ali ona ističe u aprilu i nema najava da će biti produžena. Zato hotelijeri apeluju da se ove formalne stvari što pre definišu kako bi mogli da se pripremaju za sezonu - kaže Seničić.

(Kurir.rs/Politika)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track