NA MORE VEĆ OD APRILA: Seničić objasnio kako bi mogao da izgleda odlazak na letovanje u Grčku TURISTE ČEKAJU KONTROLNI PUNKTOVI
Foto: Profimedia

kovid odmor

NA MORE VEĆ OD APRILA: Seničić objasnio kako bi mogao da izgleda odlazak na letovanje u Grčku TURISTE ČEKAJU KONTROLNI PUNKTOVI

Društvo -

Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije Aleksandar Seničić očekuje da do otvaranja granica dođe tokom aprila ili maja.

- Grčka strana je jako zainteresovana da se usaglase pravila oko putovanja. Žele da uvedu digitalne sertifikate. To bi administrativne stvari daleko olakšalo. Verovatno će postojati posebni punktovi gde će određene putnike nasumično testirati, a na određenom delu će se verovatno brzim čitačima QR kodova pratiti putnici koji imaju negativan PCR test - objasnio je Seničić kako bi moglo da izgleda putovanje sa digitalnim sertifikatima.

Direktor Jute je naglasio da će u ovom trenutku važno da znamo da će granice biti otvorene.

- Za sada su sve najave takve da od aprila-maja meseca možemo da očekujemo da granice budu otvorene u najvećem broju zemalja koje nas u ovom trenutku turistički zanimaju - dodao je direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija.

Seničić smatra da Evropa ne bi mogla da se odrekne velikog broja kineskih turista i da očekuje da EU prizna kinesku i rusku vakcinu, ali naglašava da ništa nije nemoguće.

- Mađarska i Slovačka su već poručile kineske vakcine. Ako gledamo sa ekonomske strane, iz Kine otprilike 100 miliona ljudi boravi godišnje u Evropi, uglavnom u zapadnoevropskim zemljama. Ako logički razmišljamo teško da će se Evropa odreći kineskih i ruskih turisti - kaže Seničić.

(Kurir.rs/K1)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja