01:51

PODMUKLA BOLEST KOJA POGAĐA MLADE: Bez terapije imaju do 3 godine života, a lekari sumnjaju na lenjost (KURIR TELEVIZIJA)

PODMUKLA BOLEST KOJA POGAĐA MLADE: Bez terapije imaju do 3 godine života, a lekari sumnjaju na lenjost i psihozu KURIR TELEVIZIJA

Društvo -

Lako zamaranje praćeno gušenjem, čak i pri najmanjem naporu, uznemirilo bi svakoga, a naročito mlade koji su do juče sve obavljali sa lakoćom i bili potpuno zdravi. Većina će pomisliti na probleme sa srcem, ali može da se radi o veoma ozbiljnoj bolesti pluća, takozvanoj plućnoj hipertenziji.

Danijela Pešić, predsednica Evropske asocijacije za arterijsku plućnu hipertenziju, dijagnozu je dobila već u drugoj godini života.

"Jedna sam od retkih koja čitav život živi sa plućnom hipertenzijom. Već sa dve godine, bila sam još beba, dijagnostikovana mi je pluićna hipertenzija", objašnjava ona i naglašava da za mlade, bolest koja se javlja iznenada, može da bude fatalna.

Uzroci za nastanak oboljenja nisu poznati, dodaje, srce tada ne može da se adaptira i bez adekvatne terapije život tih pacijenata je dve do tri godine.

"Mladi ne mogu da prihvate da je u pitanju ozbiljna bolest, a i lekari često promaše dijagnozu pa sumnjaju na astmu, lenjost, razmaženost, psihičko stanje pacijenta...".

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track