01:47

ZABRINJAVAJUĆE! UZ KORONU I MENTALNA BOLEST: Petinu pacijenata očekuje neko PSIHIČKO oboljenje? (KURIR TELEVIZIJA)

ZABRINJAVAJUĆE!

UZ KORONU I MENTALNA BOLEST: Istraživanja pokazala - petinu pacijenata očekuje neko PSIHIČKO oboljenje (KURIR TELEVIZIJA)

Društvo -

Pred negativnog uticaja i novih pravila na kojima se moramo prilagoditi korona diktira i ono što danas zovemo "nova normalnost".

Projekat "Kako si" podržan od strane Klinike "Laze Lazarević" ima za cilj da pruži podršku svim građanima.

-Cilj je edukacija i prosvećivanje stanovništva koja će uroditi time da najveći deo problema sa mentalnim zdravljem preveniramo, tj. da rano ili pravovremeno zaključimo da se radi o bolesti, što će dovesti do ranog i pravovremenog lečenja - kaže Ivana Stašević, direktorka Klinike "Laza Lazarević".

Projekat će u potpunosti biti prilagođen situaciji, da li će biti u okviru online predavanja ili će biti samo izjave, još ostaje da se vidi.

-Često se dešava da ljudi tek kad im je loše potraže pomoć, a naš cilj je da pokažemo da postoji pomoć i da tražiti je nije sramota i da se može dobiti i u okviru zdravstvenog sistema u Srbiji - kaže pomoćnica direktorke Tatjana Subotić.

Pored ogromnog straha od infekcije i preterane brige za bliske ljude, činjenica je da je ovaj virus okupirao sve oblasti života.

-Prevencija je novi trend u medicini - naglašava direktorka, a da nam je ona neophodna govore i najnovija istraživanja sa Oksfordskog univerziteta.

Prema njima svaka peta osoba koja je preležala koronu razviće najverovatnije neku psihičku bolest.

OVDE MOŽETE PRATITI UŽIVO KURIR TELEVIZIJU

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track