Najnovije vesti

PORFIRIJE UGOSTIO VESIĆA: Patrijarh i zamenik gradonačelnika Beograda razgovarali o projektima u glavnom gradu (FOTO)
Foto: Beoinfo

U PRESTONICI 93 crkve

PORFIRIJE UGOSTIO VESIĆA: Patrijarh i zamenik gradonačelnika Beograda razgovarali o projektima u glavnom gradu (FOTO)

Društvo
19:38h

Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh Porfirije primio je danas zamenika gradonačelnika Gorana Vesića koji ga je izvestio o projektima na kojima zajedno rade SPC i Grad Beograd, a pre svega o rekonstrukciji platoa ispred Hrama Svetog Save, kao i izgradnji zgrade Patrijaršije na tom platou. Razgovarano je o rekonstrukciji platoa oko Crkve Svetog Marka za koji projekat upravo radi Grad Beograd, objavio je Beoinfo.

Patrijarh je obavešten o nameri Beograda da tu obeleži mesto na kojem je pričitan sultanov Hatišerif kojim je Srbija dobila elemente državnosti.

Goran Vesic, Porfirije, patrijarh Porfirije
foto: Beoinfo

Kako u Beogradu postoje 93 crkve od kojih su 48 spomenici kulture, a 40 u prethodnoj zaštiti, dogovoreno je da Zavod za zaštitu spomenika Grada Beograda započne s izradom projekata rekonstrukcije i zaštite najugoreženijih crkava.

Turistička organizacija Beograda zajedno sa SPC treba da pokrene duhovnu turu za posetioce Beograda koji bi mogli da, osim obilazaka crkvi i manastiira, obidju mesta na kojima se nalaze mošti svetaca i srpskih vladara.

Razgovarano je o izgradnji crkve u blokovima pored Save na Novom Beogradu, kao i da se obezbede bolji uslovi za rad Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta.

Goran Vesic, Porfirije, patrijarh Porfirije
foto: Beoinfo

Grad Beograd je ponudio pomoć SPC da se do 1. septembra izvrši digitalizacija udžbenika veronauke kako bi beogradska deca, od prvog do četvrtog razreda, koja će ove godine dobili tablete od grada i besplatne digitalne udžbenike, mogla da na isti način uče i veronauku.

SPC i Grad Beograd formiraće zajedničku komisiju koja će koordinirati sve projekte na kojima će se saradjivati.

Sastanku su prisustvovali i pomoćnik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović, koji će biti predsednik komisije, kao i vikarni episkop Stefan, starešna Hrama Svetog Save.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...