Za naknadu porodilji 86 dokumenata
Foto: SINA

Za naknadu porodilji 86 dokumenata

Društvo -
Ukoliko bi žena bila pet meseci na trudničkom bolovanju, morala bi svaki mesec da dokazuje da je trudna noseći iste dokumente, što je 36 dokumenata na ukupno 43 papira

BEOGRAD - Građani i privreda svakodnevno se bore sa šumom papira i birokratskih procedura, a samo za ostvarivanje porodiljske naknade potrebno je čak 86 dokumenata, od kojih je, prema analizama stručnjaka, čak 80 nepotrebno.

Ukoliko bi žena bila pet meseci na trudničkom bolovanju, morala bi svaki mesec da dokazuje da je trudna noseći iste dokumente, što je 36 dokumenata na ukupno 43 papira.

Čekanje u redu i gubljenje vremena i novca nije zaobišlo ni privrednike, a u Nacionalnoj alijansi za lokalni ekonomski razvoj (NALED) navode da firma može da izgubi četiri sata i 27 minuta na prijavu ili odjavu radnika.

Za promenu sedišta preduzeća potrebno je izgubiti pet sati i 55 minuta, a dva sata i 16 minuta za uverenje o plaćenom porezu i to samo ako ima stalno zaposlenog administrativnog radnika koji se time bavi.

U NALED ističu da građani godišnje na ime republičke administrativne takse, kada vade izvod iz matične knjige rođenih, uverenje o državljanstvu i ostale dokumente, plate 9,27 milijardi dinara.

"Kada ne bi plaćali taksu za dokumente koje im traži drugi državni organ, odnosno kada bi ih razmenjivali elektronski, to bi uštedelo 4,61 milijardi dinara, objašnjavaju u NALED.

Analize te asocijacije pokazale su da u Srbiji postoji čak 157 nepotrebnih procedura, koje državu i građane godišnje koštaju 1,35 milijardi dinara, a na to treba dodati i 730 miliona evra godišnje, koliko privreda izdvaja za 77 od čak 370 parafiskalnih nameta.

Sve komplikovane i nepotrebne procedure verovatno je nemoguće prebrojati, jer mnogi novi zakoni nameću i nove procedure i formulare, a zaposleni u državnim organima se očigledno osećaju moćnije što je procedura pred njihovim šalterima komplikovanija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track