Najnovije vesti

KOSOVO ĆE IZDATI SAMO KUKAVICA: Vladika Atanasije je ovako GOVORIO na sahrani Amfilohija! (VIDEO)
Foto: Printscreen/in4s

jedno od poslednjih obraćanja

KOSOVO ĆE IZDATI SAMO KUKAVICA: Vladika Atanasije je ovako GOVORIO na sahrani Amfilohija! (VIDEO)

Društvo
22:26h

Umirovljeni episkop zahumsko-hercegovački Atanasije koji je preminuo posle teške borbe sa korona virusom imao je potresan govor tokom sahrane Mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija. Opraštajući se od upokojenog vladike i mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, pred Hramom Hristovog vaskrsenja, umirovljeni episkop Atanasije pročitao je pismo tj. poslednju poruku "Milutina Popadića sa okupiranog Kosova":

Oprosti vladiko, Đedom ću te zvati, s Kosova ti pišem - tu želim ostati.

Uvek si kad je teško ti stizao prvi, gladnom dao hleba, ranjenima krvi. Na rukama svojim nosio si kosti ubijenih Srba, Bog da im dušu prosti.

Možda me se setiš, nije bilo davno, stao si pred dete srpsko, pravoslavno. Ja u tebe gledam, a Šiptar nam preti: "Svaki Srbin sada će mreti"

A ti Đede kažeš, znaš li ko te brani, čuvar Pećkog trona na tvojoj je strani. Mene rukom grli vladika najdraži, priznaću pošteno - to me okuraži.

I mantijom briše moje suze s lica, Kosovo će izdati samo kukavica. Vladiko i Đede još da kažem ovo: za tebe se moli raspeto Kosovo.

Vladika Atanasije inače je  završio u Beogradu, juna 1958 (u generaciji sa sadašnjim Episkopom Amfilohijem i Lavrentijem). 

Kurir.rs

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...