JEDNA ŠIBICA BILA DOVOLJNA DA SE SVE ZAPALI Dr Janković: Skijališta napravila eksploziju korone! Na jugu dramatična situacija
Foto: Ana Paunković

zamenik direktorka KC Niš

JEDNA ŠIBICA BILA DOVOLJNA DA SE SVE ZAPALI Dr Janković: Skijališta napravila eksploziju korone! Na jugu dramatična situacija

Društvo -

Prof. dr Radmilo Janković, zamenik direktorka KC Niš i direktor Klinike za anesteziju i intenzivnu terapiju KC Niš, ukazuje da se situacija na jugu Srbije dramatično pogoršava poslednjih dana.

- Osim Vranja, danas Niš ima ubedljivo najveći broj zaraženih od početka epidemije, to je dva i po puta više nego u Beogradu ako gledate na 100.000 stanovnika. To opterećuje zdravstveni sistem - naglašava dr Radmilo Janković.

Ukazuje da se kapaciteti jako brzo pune i da su gotovo iscrpljeni u svim bolnicama na jugu Srbije.

- Naše ljudstvo je na dva mesta, to je veliko opterećenje. Bila je potrebna jedna šibica da se zapali, videlo se da neće biti bolje, i da će okupljanje na skijalištima napraviti eksploziju - kaže zamenik direktora KC Niš.

Smatra da u genetici leži odgovor zašto različite osobe razvijaju različitu kliničku sliku.

- Prvo je to aktuna virusna infekcija, zatim preterani imuni odgovor, pa posledice onoga što je virus napravio svakom organu. Poremećuje se čitav sistem i najviše pogađa sistem koagulacije - kaže dr Radmilo Janković.

(Kurir.rs/ RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track