Najnovije vesti

PRVI SASTANAK REGIONALNE MREŽE! Regionalna agenda 2020-2030, nova rešenja za nove izazove
Foto: Promo

PRVI SASTANAK REGIONALNE MREŽE! Regionalna agenda 2020-2030, nova rešenja za nove izazove

Društvo

Tokom godina je postalo jasno da nijedan od problema i izazova koji sprečavaju države regiona Jugoistočne Evrope da postanu istinski demokratska društva ne može biti rešen zasebno u pojedinačnim zemljama koje ovaj region čine. Da bi bilo koji od ovih problema bio trajno rešen, svima se mora pristupiti iz regionalne perspektive, a rešenja moraju biti moderna, hrabra, inovativna i do njih se mora doći kroz sveobuhvatni i otvoreni dijalog koji neće izbegavati neprijatne i teške teme i otvorene probleme. Upravo zbog ovoga sve politike koje se usvajaju, razvijaju i implementiraju u regionu moraju da budu proizvod iskrenog, otvorenog, oslobođenog od predrasuda i zajedničkog dogovora zainteresovanih strana u svim zemljama.

Regionalna akademija za razvoj demokratije pokreće upravo jednu ovakvu inicijativu. Cilj nam je da razvijemo i sprovedemo zajednički dnevni red za treću dekadu 21. veka da bi se ponudila rešenja za najznačajnije probleme koji sprečavaju modernizaciju i demokratizaciju regiona, kao i zasebnih zemalja u njemu i da stvorimo mrežu mladih lidera i organizacija civilnog društva koji će usvojene politike aktivno sprovoditi kroz različite aktivnosti.

Projekat podržavaju Ambasada Švajcarske u Srbiji, Friedrich Ebert Stiftung i Olof Palme Centar.

Prvi sastanak mreže koja će sprovoditi projekte za budućnost celog regiona održaće se od petog do sedmog marta u Beogradu. Mladi lideri iz regiona, poslanici, ministri i visoki zvaničnici i predstavnici NVO sektora uspostaviće saradnju i dogovoriti se oko najznačajnijih tema za koje će u budućnosti zajedno kreirati i sprovoditi politike, kao i oko principa na kojima ćemo zasnivati rešenja koja ćemo u budućem periodu nuditi.

Stvaranje nove mreže predstavlja dugoročnu saradnju između političara i organizacija civilnog društva u regionu. Tokom predstojećeg vikenda ćemo postaviti temelje naše buduće saradnje i izgradnje zajedničkog plana za region.

Nakon našeg prvog sastanka, naša saradnja će se nastaviti i u budućnosti , kada ćemo, nakon što u Akademiji razvijemo politike, u saradnji sa NVO sektorom, kroz zajedničke inicijative, projekte i aktivnosti, raditi na sprovođenju novog dnevnog reda za novu deceniju 21. veka.

Promo tekst

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...