02:12

DOKTOR STEVANOVIĆ NAKON SEDNICE KRIZNOG ŠTABA: Sistem PRENAPREGNUT pacijenti iz Beograda premeštaju se u Kruševac KURIR TELEVIZIJA

posle sastanka s ministrom zdravlja

DR STEVANOVIĆ: Angažovani dodatni bolnički kapaciteti, pacijenti iz Beograda moraće u Kruševac na lečenje SISTEM JE PRENAPREGNUT

Društvo -

Direktor Infektivne klinike KCS dr Goran Stevanović izjavio je da će, s obzirom na to da je priliv pacijenata u bolnice veliki, biti angažovani dodatni kapaciteti u kovid bolnicama - KBC Dr Dragiša Mišović, Zemun i VMC Karaburma.

Takođe, biće maksimalno angažovani i kapaciteti u kovid bolnici u Kruševcu, jer je Batajnica već dovoljno preopterećena i pri kraju je projektovanih kapaciteta, rekao je Stevanović nakon sastanka ministra zdravlja sa direktorima kovid bolnica.

Kako je rekao, može se očkivati da danas i sutra pacijenti iz Beograda i drugih mesta budu upućivani na lečenje u Kruševac.

- Shodno situaciji narednih dana, donosićemo dalje odluke, šta da radimo i kako da prilagodimo sistem - rekao je Stevanović.

On je dodao da je cilj svih manevara da se maksimalno, koliko je moguće, očuvaju trenutni kapaciteti, odnosno da se ne uvode nove bolnice u kovid sistem, kako bi i nekovid pacijentima imao ko da pomogne.

- Radićemo maksimalno, kao i do sada, ali da pokušamo da svi zajedno budemo još odgovorniji - rekao je Stevanović i ponovio da potpuni imunitet nastupa dve nedelje posle druge doze vakcine.

Odgovarajući na pitanja, Stevanović je rekao da je u decembru, maksimalan broj hospitalizovanih bio preko 11.000, što je zdravstveni sistem pokazao da može da iznese, te da bi bilo moguće primiti još par hiljada iznad toga, ali upozorio da to značlo da - svi koji nisu kovid pacijenti - ostaju bez nege.

Stevanović je ukazao i da jedan deo populacije ne prihvata da je kovid tu, ne pridržava se mera, distance, maski, vakcinacije i pokušava da vodi potpuno normalan život, kao da se ništa ne dešava, dok se ne razbole.

- Jedine dve mere koje predlaže Krizni štab i koje su važne su vakcinacija i prekid svih kontakata, ako nisu esencijalni. To možemo sami, ako ima dobre volje, za to nam nisu potrebne mere - poručio je Stevanović.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track