MEDICINSKI DEO KRIZNOG ŠTABA NEDVOSMISLEN: Totalno zatvaranje Srbije na SEDAM DANA!
Foto: Dado Đilas

IŠČEKIVANJE

MEDICINSKI DEO KRIZNOG ŠTABA NEDVOSMISLEN: Totalno zatvaranje Srbije na SEDAM DANA!

Društvo -

Nakon prošlog petka, kada je odlučeno o zaključavanju preko vikenda, sastanak je najavljivan za utorak, međutim, članovima je predočeno da će termin biti naknadno određen

Rigorozne mere bar na sedam dana jedino su što nas u ovoj situaciji može spasti, poručuju iz medicinskog dela kriznog štaba, u iščekivanju nove sednice tog tela, koja je bila najavljivana za sutra, ali ne i zakazana, pa se čeka novi termin.

Sad po starom

Srednje škole od danas su prešle na onlajn nastavu, a iz Beograda, kao i cele Srbije, krenuo je transport pacijenata u kovid bolnicu u Kruševcu, jer mesta više nigde nema! Srbija se, posle zaključanog vikenda, vratila na stare mere - sve, pa i kafići, restorani i tržni centri radi do 20 sati, prodavnice prehrambene robe do 21, a apoteke, pumpe u delu za točenje benzina i dostava hrane mogu da rade 24 časa dnevno. Vratili smo se i na stare brojke - više od 4.000 novozaraženih za dan, tačnije 4.091 pozitivan i 17 preminulih.

Iako je minulog petka, posle sednice kriznog štaba na kojoj je „zaključan“ vikend, najavljivano da bi sutra trebalo da bude nova, sastanak nije ni zakazan, a članovima kriznog štaba je usmeno predočeno da će termin biti naknadno određen.

Predrag Kon
foto: Kurir Televizija Printscreen

- Medicinski deo kriznog štaba i dalje stoji pri svom stavu - kratko je za Kurir kazao epidemiolog dr Predrag Kon, koji je pre nekoliko dana za Kurir TV kazao da moramo bar na sedam dana sprečiti kontakte:

Nema kompromisa

- Medicinski deo ne može da ima kompromis. Ne mislim da je nemoguće sprovesti ovih sedam dana zaključavanja.

Prof. dr Branislav Tiodorović rekao je danas da je neophodno još jedno skraćenje radnog vremena na nedelju dana i još jedan vikend bez kafića i restorana.

- Mi iz medicinskog dela kriznog štaba nismo zadovoljni ovim nivoom mera, tražili smo daleko oštrije mere na duži period, jer za dobar rezultat trebalo je ovako najmanje desetak dana. Bez sedam do 10 dana ne možemo imati efekte - rekao je Tiodorović za TV Pink i dodao:

Branislav Tiodorović
foto: Tamara Trajković

- Po epidemiološkoj doktrini neophodno je da imate čak tri nedelje sprovođenje rigoroznih mera. Imaćemo isti stav i na sednici kriznog štaba, da bude intenzivno ograničenje, vrlo rigorozno za sve objekte, s tim što će morati da se proceni da li će to biti do 14 ili 17 sati. Verovatno nas sledećeg vikenda očekuje celodnevno zatvaranje i u subotu i u nedelju.

policijski čas
foto: Dado Đilas

Direktor Infektivne klinike KCS dr Goran Stevanović izjavio je da je veći broj prijema nego otpusta, pa će angažovati dodatne kapacitete u kovid bolnicama - KBC „Dr Dragiša Mišović“, KBC Zemun i VMC Karaburma.

Preopterećenje

- Pacijenti iz Beograda i drugih mesta biće upućivani na lečenje u kovid bolnicu u Kruševac jer je Batajnica preopterećena - rekao je Stevanović nakon sastanka ministra zdravlja s direktorima kovid bolnica.

DR VLADAN CVETANOVIĆ

Za dva dana i kovid bolnica u Kruševcu će biti puna!

Dr Vladan Cvetanović
foto: Zoran Jevtić

Dr Vladan Cvetanović, direktor kovid bolnice u Kruševcu, kazao je za Kurir da će i ova bolnica za dva-tri dana biti puna:

- Od 500 mesta, koliko ih je ukupno u bolnici, imamo još 300-350 slobodnih mesta. Ali i to će verovatno da se popuni u naredna dva-tri dana jer će sada pacijenti iz cele Srbije, pa i Beograda, da se smeštaju kod nas. Sistem je prenapregnut, na kraju smo bolničkih kapaciteta i zato molim ljude da se pridržavaju protivepidemijskih mera, nose maske, drže distancu, jer bolnice su nam krcate.

MINISTAR BRANKO RUŽIĆ

Broj zaraženih u školama nije alarmantan

Branko Ružić
foto: ministarstvo prosvete

Srednjoškolci su, barem zasad, na onlajn nastavi do 12. marta, a ministar prosvete Branko Ružić izjavio je da će se za kasnije videti.

- Procenat zaraženih među zaposlenima u školama je dva odsto, a broj zaraženih u školama nije alarmantan, mada je u povećanju od Sretenja, 15. februara - kazao je Ružić za TV Prva, a prema podacima od 5. marta, koje je Kurir dobio u Ministarstvu prosvete, u osnovnim i srednjim školama je zvanično zaraženo više od 3.000 đaka i 2.000 zaposlenih.

Kurir.rs/ J. S. Spasić Foto: Dado Đilas

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track