MINISTAR MALI: Vlada je tu da stvori uslove za bolji život Zaječaraca
Foto: Instagram Printscreen, Siniša Mali

SA GRADONAČELNIKOM BOŠKOM NIČIĆEM

MINISTAR MALI: Vlada je tu da stvori uslove za bolji život Zaječaraca

Društvo -

Vlada Srbije je tu da priži svaku pomoć Zaječaru da bi građani ovde živeli bolje, izjavio je danas ministar finansija Siniša Mali tokom posete ovom gradu i razgovora sa privrednicima iz tog kraja.

- Šta god treba mi smo tu da izdvojimo novac kako bi građani Zaječara i okoline živeli bolje, i kako bi naša deca svoje snove ostvarivala ne po nekim Australijama, Kanadama, Amerikama, nego upravo ovde u Zaječaru, Timočkoj krajini, u nasoj lepoj Srbiji - rekao je Mali nakon posete Poslovnoj zoni Zapad u čije opremanje je Vlada Srbije uložila 200 miliona dinara.

On je sa gradonačelnikm Boškom Ničićem i vlasnikom kompanije "Tel kabl" Dejanom Jankovićem posetio gradilište buduće fabrike za proizvodnju kablova, što je prva investicija u ovoj poslovnoj zoni.

- Investicija "Aptiva" naredne godine koji će otvoriti 2.500 radnih mesta biće najveća u Zaječaru, i ona će otvoriti vrata svim ostaliim investicijama. Onda morate da završite pristupne saobracjajnice, kanalizacij,u da mate dovoljnu snagu trafo stanice. Sa izgradnjom stadiona, kanalaizazcije u celoom gradu i ulaganjem u puteve pitanje je meseca, dana kada se javljaju novi investitori“, rekao je ministar finasija.

Siniša Mali
foto: Kurir

On je nakon razgovora sa zaječarskim privrednicima rekao da poziva sve preduzetnike u Srbiji da koriste treći paket državne pomoći za prevazilaženje krize nastale zbog pandemije.

- Ponosni smo svi da je Srbija prošle godine imala najbolji rezultat BDP-a, da smo snažnim sveobuhvatnim programom pomogli naše privrednike, naš privatni sektor. Uprkos najvećoj krizi mi uspevamo da sačuvamo naša radna mesta da se borimo čka i za nova i da podržavamo uspešna preduzeća kao što je ovo gospodina Jankovića - ocenio je Mali.

Dodao je da je došao kako bi optimizam zbog takvih rezultata podelio sa svim stanovnicima Zaječara.

- Zaječar je na spisku Projekta 'Srbija 2025' koji radimo sa kineskom kompanijom CRBC za izgradnju 50 kilometara nove kanalizacione mreže ovde u gradu, i taj ugovor je sa Kinezima već je potpisan,. Čim se projekti budu završili kreće taj veliki projekat da se radi - naveo je Mali.

Dodao je da su iz republičkog bužeta izdvojena dva miliona evra za rekonstrukciju fabike pijaće vode u Zaječaru, a za rekonstrukciju zdravstvenog centra u tom gradu još 35 miliona evra.

- Ovde u 42 sela uz Zaječar ćemo u narednih par godina još 1,2 milijarde dinara uložiti u potpunu rekosntrukciju svih puteva u selima. Zaječar ide napred, čitava Srbija ide napred i to je ono zašto trpimo kritike i pritiske velikih sila i drugih zemalja. Niko ne voli da Srbija bude broj jedan u ekonomiji, da Srbija bude i u stopi vakcinacije u vrhu. Ono što je za nas važno je da svaki deo Srbije vidi taj boljitak - rekao je Mali.

On je Ničiću poručio da će uvek imati podršku Vlade i da u ovom trenutku u budžetu ima 5,5 odsto BDP-a za kapitalne investicije.

Mali je naglasio da je za samo godinu dana broj nezaposlenih u Zaječaru uprkos krizi smanjen za 1.200 njih, dodavši da je smanjenje nazaposlenisti prioritet.

Ulaganja u Poslovnu zonu Zapad otvoriće mnogo pozitivnih promena, rekoa je gradonačelnik Zaječcara Boško Ničić.

- Ova radna mesta sa novom fabrikom, i još 2.5000 radnih mesta kada bude otvorena fabrika Aptiva, kanalizacioni kolektor koji gradimo u poslovnoj zoni omogucji cjhe da priključimo sleo Zvezdan i druga sela na kanalizaciju i kompletno do novog mosta koji će se graditi da poveže naselja Kotlojevac i Poduj. Sve to otvara presprektivu za bolji život ovih ljudi, jer će pored plata imati potpuno novu inftastrukturu u jednom od najzapuštenijih naselja u zaječaru - kazao je Ničić.

Dodao je da će sa ministrom posetiti i neka sela u okolini kako bi videli kao ti ljudi žive kako bi stekli pravu sliku o njihovim potrebama.

Vlasnik kompanije "Tel kabl" Dejan Janković rekao je da će nova fabrika omogućiti da utrostruči proizuvodne kapacitete unarednih nekoliko godina, a samim tim i broj zaposlenih.

"Tel kabl" se poslednjih 15 goodina bavi proizvodnjom različitih vrsta kablova i zaposljava 50 radnika, ali sve vreme zakupljuje poslovni prostor.

Kada ulaganje u fabriku vredno 200 miliona dinara bude završeno kompanija će imati odlične uslove za rad i dalji razvoj, istakao je Janković.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track