usijanje dana

DR KOČOVIĆ I DR OSTOJIĆ U USIJANJU DANA: Sve veći broj dece oboljeva od korone, najčešći simptomi povišena temeratura i kašalj

Društvo -

Broj zaraženih od korona virusa iz dana u dan raste, epidemiolozi konstantno napominju da se mere moraju pooštriti a strogo poštovati postojeće. Međutim, većina građana sa nestrpljenje očekuje sutrašnju sednicu Kriznog štaba na kojoj se očekuje da će biti donete, nove, strožije mere s obzirom na to da se epidemiološka situacija pogoršava.

Zabrinjavaju i brojke, ali i informacija da među zaraženima ima sve više dece ali i beba. Na pitanja kakve mere bi dale efektivne rezultate, kao i o celokupnoj situaciji sa korona virusom u emisiji Usijanje dana, pričaće doktorka Olivera Ostojić, načelnica dečije bolnice u KBC "Dragiša Mišović" i dr Petar Kočović stručnjak iz oblasti informacionih tehnologija.

Na pitanje novinara da li su prošlonedeljne mere donele promene, dr Kočović izjavio je da se rezultati za sada ne vide značajno.

Usijanje
foto: Kurir

- Pa sad da li su donele ne možemo baš tako da procenimo. Ove od poslednjeg vikenda još nisu vidljive, a nastavlja se trent blagog rasta broja zaraženih - naveo je doktor Kočović.

U Srbiji poslednjih nedelje, sve veći broj dece oboljeva od korona virusa.

- Kako je rastao broj zaraženih raste broj i zaražene dece. Različiti su simptomi. Najčešće su to respiratorni simptomi, počinje sa blagom temeperaturom i gušoboljom, pojavljuje se i kašalj. Neka deca dolaze i sa digestivnim problemima. Deca obično dolaze iz epidemiološko pozitivnih porodica ili iz škola gde je neko od dece već zaražen - navela je doktorka Ostojić.

Na sreću izlačenje dece bilo je potpuno, takođe deca nisu bila ni na respiratorima.

- Kako da zaštitimo decu, pa to se obično postiže fizičkom distancom, maskama, higijenom, provetravanjem prostorija gde borave. Deca se štite kao i od svih ostalih infekcija, voće, vitamin D, sada dolazi sunčanije vreme - navela je doktorka Ostojić i dodala:

- Bebe koje se zaraze obično su dobile virus od svojih mama ili tata. Dešava se da su obolele bebe stare tek nekoliko meseci. Toliko mala deca neka imaju potpuno asimptomatsku bolest. Kod tako male dece nemamo simtpome, i izuzetno je mali procenat onih koji pokazuju neki simptom Kovid infekcije. Kod tinejdžera je drugačija situacija - rekla je doktorka.

Što se tiče situacije sa korona virusom u svetu dr Kočović objasnio je da je prethodnih 7-8 nedelja broj zaraženih u svetu polako padao, ali prethodnih dana počeo je lagano da raste.

- Epidemiolozi tek treba da objave zastupljenosti britanskog soja virusa u celom svetu - naveo je Kočović.

Kako je Kočović najavio treba da sačekamo minimun 50 dana kako bi brojke počele da značajno padaju.

- Sigurno se neće desiti da imamo strmi pad posle blagog rasta, a još imamo rast broja obolelih. Srbija je šesta zemlja u Evropi na neslavnoj grupi, po broju zaraženih - naveo je on.

Ono što najviše građana Srbije interesuje, s obzirom na to da se bliži leto, jeste situacija sa prelaskom granica u Grču.

- Videćemo i kako će situacija da bude i kod njih i šta će se dešavati sa pasošima. Ali ne treba se nadati da će ove godine biti neki provod - rekao je Kočović, na šta se i doktorka Ostojić nadovezala i rekla:

- Nisam sigurna da ćemo ove godine ići opušteno i teško da će nam ovo leto biti uspešno kao što smo mogli pre nekoliko godina - zaljučila je doktorka.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track