KURIR TELEVIZIJA

PEDIJATAR IZNEO ALARMANTNE PODATKE: Za dva meseca udeo zaražene dece sa 29 odsto skočio na 40, a evo šta kažu RODITELJI

Društvo -

U Srbiji je od ukupnog broja zaraženih koronavirusom čak 35 odsto njih inficirano britanskim sojem, koji je, kako su pokazale najnovije studije u Velikoj Britaniji, do čak 100 odsto smrtonosniji od drugih varijanti! Vidimo da u prethodnom periodu sve češće obolevaju mladi ljudi, kao i da je sve veći broj onih sa težom kliničkom slikom i onih na respiratoru.

Pedijatar dr Saša Milićević objasnio je da je prethodnih nekoliko nedelja primetan i porast novozaraženih među decom, ali da situacija nije zabrinjavajuća.

"Još uvek deca imaju i blaže oblike, komplikacije su mnogo ređe i kada se uporede sa situacijom kod odrasle populacije, deca dolaze u mnogo manjem broju", objasnio je pedijatar.

Dr Milićević je dodao da je izraelsko udruženje pedijatara objavilo jedan rad prema kome je pre dva meseca broj novootkrivenih pacijenata je bio 29 odsto što se tiče dece, a da je danas to već 40 odsto.

Na Istitutu za majku i dete do sada je bilo 40-ak dece sa težom kliničkom slikom, koja su bila zbrinuta u intezivnoj nezi, ali nije bilo dece na respiratoru. Simptomi kod dece su slični simptomima gripa: povišena temperatura, glavobolja, curenje nosa , bolovi u mišićima.

00:23

Roditelji ovako štite decu od koronavirusa

Pitali smo roditelje šta oni preduzimaju kako bi zaštitili svoje mališane od korona virusa.

Poslušajte odgovore.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track