RAŠKO-PRIZRENSKA EPARHIJA ZABRINUTA ZBOG PROVALA U CRKVE: Među sveštenstvom i narodom vlada uznemirenost u danima Velikog posta
Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

zbog provala u crkve

RAŠKO-PRIZRENSKA EPARHIJA ZABRINUTA ZBOG PROVALA U CRKVE: Među sveštenstvom i narodom vlada uznemirenost u danima Velikog posta

Društvo -

Eparhija Raško-prizrenska izrazila je zabrinutost zbog serije provala i krađa poslednjih dana u pravoslavnim hramovima na Kosovu i Metohiji.

Eparhija navodi da su za samo poslednjih 10 dana izvršene provale u šest pravoslavnih hramova i crkvenih objekata i da su oni opljačkani.

U Crkvu Svetih apostola Petra i Pavla u Klokotu nepoznati počinioci su provalili 6. marta, oštetili ulazna vrata, polomili prozor, tupim predmetom pokušali da sastružu zlatne listiće kojima je centralna ikona bila prekrivena (pri čemu su je uništili) i ukrali oko 200 evra.

Istog dana izvršena je provala u Crkvu Svete Trojice u Partešu i obijena kasa u kojoj se nalazio novac od dnevnog prihoda ostvarenog od prodaje sveća povodom zadušnica.

Nepoznata osoba je iz hrama odnela Plaštanicu sa Hristovog groba, ikonu Sv. Jovana Krstitelja i novac iz kase u iznosu od 15.000 dinara i 70 evra.

U selu Gornja Gušterica u opštini Gračanica u noći između 15. i 16. marta obijena je i opljačkana crkva Svete Nedelje. Iz crkve je ukraden novac sa ikona u vrednosti od 5.000 dinara, ulazna vrata su provaljena i pričinjena je druga materijalna šteta, a provalu su primetili meštani sela u jutarnjim časovima sa svojim sveštenikom i o tome obavestili policiju.

U opštini Štrpce, u selima Drajkovce i Donja Bitinja, 13. marta nadležni sveštenik je prijavio provalu i pljačku u crkvi Svetih 40 mučenika Sevastijskih, iz koje je ukradena određena količina novca, i u crkvi Svetog Dimitrija u Donjoj Bitinji, na kojoj su demolirana ulazna vrata i ukradeno 3.000 dinara.

U selu Vitomirici, opština Peć, sveštenik je 12. marta prijavio da je provaljen parohijski dom u izgradnji pored hrama Svetog apostola Luke. Ukraden je građevinski materijal u vrednosti od oko 4.000 evra.

Svi slučajevi su prijavljeni kosovskoj policiji.

Eparhija Raško-prizrenska ističe da toliko provala i krađa u kratkom vremenu izaziva uznemirenost među sveštenstvom i narodom, posebno u danima Velikog posta.

Eparhija apeluje na kosovsku policiju i međunarodne organizacije da učine maksimalan napor da napadi na verske objekte budu sprečeni i da odgovorni budu privedeni pravdi.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja