01:42

nestasica lekova

kovid pacijenti

NESTAŠICA LEKOVA ZA KORONU! Proverili smo: Postoje li adekvatne zamene? (KURIR TELEVIZIJA)

Društvo -

Pacijenti oboleli od korona virusa koji su na kućnom lečenju žale se da u poslednje vreme u apotekama nema lekova koji su im doktori propisali kao terapiju. Proveravali smo - koji su lekovi za kovid pacijente u deficitu i postoje li adekvatne zamene?

U vreme epidemije neophodne su nam različite vrste vitamina kako bismo ojačali naš imunološki sistem. Zbog toga je u apotekama najveća potražnja za njima. Najviše se kupuju vitamini C i D, cink i selen.

Vitamini će prvo propisati i lekari ukoliko je neko pozitivan na korona virus. Antibiotici iz redova hemomicina se daju ukoliko pacijent ima blagu bakterijsku infekciju. Ako se radi o upali pluća u pitanju su jači lekovi ili njihove kombinacije.

"To su najčešće antibiotici iz grupe hinolona kao što je levoksal odnosno levofloksacin ili još novija četvrta generacija elfonis u kombinaciji sa lekovima treće generacije. To je pancif kao najčešći antibiotik ili ako je izuzetno jaka infekcija dajemo i intravenski lokgacef", kaže dr Ljiljana Tašup Petrović, Dom zdravlja Savski venac.

Upravo ove vrste antibiotika koje se daju kovid pacijentima ne mogu se kupiti u apotekama. Još je teže pronaći adekvatnu zamenu ukoliko u apoteci nema leka koji je propisan.

Prema najavama, ograničene količine pojedinih lekova trebalo bi da stignu do kraja meseca.

"U našem registru postoji devet paralelnih lekova za levoflaksacin. U ovom trenutku nemamo te zamene, ali je informacija da ćemo od tri proizvođača pri kraju marta imati te lekove", Mira Gajdaš, Apoteka "Beograd"

Farmaceuti tvrde da će se ponuda lekova izjednačiti sa potražnjom jedino ako u narednom periodu epidemiološka situacija u celoj zemlji bude povoljnija.

Kurir.rs

OVDE MOŽETE PRATITI UŽIVO KURIR TELEVIZIJU

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track