OBELEŽAVAMO POČETAK VASKRŠNJEG POSTA! Kurir sutra poklanja ikonu Prepodobni Isihije Posnik sa zlatotiskom i molitvom
Foto: Kurir

OBELEŽAVAMO POČETAK VASKRŠNJEG POSTA! Kurir sutra poklanja ikonu Prepodobni Isihije Posnik sa zlatotiskom i molitvom

Društvo -

Povodom početka vaskršnjeg posta, dnevne novine Kurir svim čitaocima poklanjaju ikone sa zlatotiskom i molitvom. Sutra ćete dobiti ikonu Prepodobni Isihije Posnik.

Rođen je blizu Bruse u 8. veku. Kasnije je otišao u goru zvanu Majonis, čijim posetiocima su se priviđali demoni, pa je bila proglašena za zloglasnu. Tamo je u čast svetog apostola Andreje sebi napravio kolibu i crkvicu. Kako bi mogao da živi od svog truda, ogradio je gradinu koju je obrađivao. Veruje se da je svojom molitvom činio čuda i da je prorekao da će nakon njegove smrti na tom mestu biti ženski manastrir. Takođe se veruje da je mesec dana pred smrt predvideo dan i čas svoje smrti. U ponoć prorečenog dana neki ljudi su videli njegovu kolibu obasjanu neobičnom svetlošću, a kad su joj prišli, našli su ga mrtvog. Sahranjen je u Crkvi Svetog Andreje, a kasnije ga je Teofilakt, episkop amasijski, preneo u grad Amasiju. Skončao je mirno i preselio se u carstvo Gospoda svoga 790. godine.

U petak, 19. marta, poklanjamo ikonu Sveti Velikomučenik Teodor Tiron, a u nedelju, 21. marta, ikonu Nedelja pravoslavlja.

ikona
foto: Kurir

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track