PRVOJE I NEMANJA VEĆ SREĐUJU GNEZDA U IŠČEKIVANJU PARTNERKI: Meštani banatskog sela Taraša organizuju SVEČANI DOČEK roda (VIDEO)
Foto: YT/RTS

divan prizor

PRVOJE I NEMANJA VEĆ SREĐUJU GNEZDA U IŠČEKIVANJU PARTNERKI: Meštani banatskog sela Taraša organizuju SVEČANI DOČEK roda (VIDEO)

Društvo -

U banatsko selo Taraš vratile su se prve rode. Meštani ih zovu Prvoje i Nemanja. Već šest godina Taraš je i Evropsko selo roda sa najviše gnezda. Prošle godine tu je trideset parova belih roda podizalo mladunce.

Taraš, banatsko selo koje je 2015. godine proglašeno za Evropsko selo roda, važi i dalje za mesto sa najviše gnezda belih roda.

Povodom povratka roda meštani organizuju poseban doček. Stari Banaćani kažu da, kada se sa juga vrate rode, to je znak da je zimi došao kraj. Povratku roda najviše se raduju najmlađi verujući u priču da rode donose decu.

- Donose! Ja sam se pre pet godina doselila u Taraš sa dvoje male dece. Kad smo došli roda je već bila na krovu na našoj kući. Mi smo toj rodi dali ime po mojoj ćerki Dunji. Moj brat od strica je pre dve nedelje dobio ćerkicu, a pre godinu dana roda je prvi put sletela na njihovu kuću i napravila gnezdo - priča Dragana Žegarac iz Taraša.

I dok Nemanja i Prvoje uređuju svoja gnezda u iščekivanju partnerki meštani im na pomalo neobičan način organizuju doček.

- Trenutno u selu imamo četiri rode. Prvoje je za devetu godinu prvi. Simbolično smo obeležili taj dolazak roda, a verovatno će tako biti i za Dane roda. Pratićemo ovu situaciju sa koronavirusom pa ćemo videti u skladu sa situacijom. Da li možemo proslaviti ili ćemo isto simbolično obeležiti. U suštini, najbitnije je da se naše rode vrate u što većem broju - kaže Aleksandra Marovac Cucuć, predsednica Udruženja belih roda iz Taraša.

Taraš je ove godine trebalo da bude domaćin Mreže evropskih sela roda, ali će se taj sastanak ipak održati onlajn krajem maja, zbog pandemije.

(Kurir.rs/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track