DR MARIJA GNJATOVIĆ ZA KURIR O TREĆOJ DOZI: Slabiji odgovor na vakcinu primećen u starijoj populaciji, posebno kod muškaraca
Foto: Printscreen/TV Prva

imunizacija

DR MARIJA GNJATOVIĆ ZA KURIR O TREĆOJ DOZI: Slabiji odgovor na vakcinu primećen u starijoj populaciji, posebno kod muškaraca

Društvo -

Većina vakcinisanih je, nekoliko nedelja nakon druge doze, razvila dobar odgovor na vakcine, ali imalo bi smisla dati i treću dozu onim građanima koji nisu dobro odgovorili na primenu prve i druge doze, kaže za Kurir dr Marija Gnjatović, istraživač Instituta za primenu nuklearne energije (INEP).

Ona kaže da je slabiji odgovor na vakcinu primećen u starijoj populaciji, posebno kod muškaraca.

- Većina ljudi razvije dobar odgovor na vakcine, ali je kod "Sinofarm" vakcine primećeno da se to dešava nešto kasnije u odnosu na druge vakcine. Kod nje se zaštita može očekivati nakon treće, četvrte nedelje od druge doze. Primećen je, takođe, nešto slabiji odgovor u starijoj populaciji, posebno kod muškaraca. U tom kontekstu ima smisla da se razmatra da određeni deo populacije primi treću dozu. Naravno, važno je napomenuti da antitela nisu jedina mera imuniteta, ali ih je najlakše pratiti i svakako mogu ukazati na to kakav je nivo odgovora - kaže dr Gnjatović.

vakcina, vakcinacija, Moderna
foto: Promo

Ona dodaje da će potencijalno davanje treće doze zavisiti i od toga koliko antitela traju nakon vakcinacije.

- Kod "Fajzerove" vakcine se jako brzo stvara humoralni odgovor. Skoro svi vakcinisani imaju antitela nakon druge doze i to visoke vrednosti. Međutim, na malom broju uzoraka je primećena tendencija da brzo počinju da opadaju. "Fajzer" je već i krenuo sa ispitivanjem treće doze. Verovatno se očekuje da će vrednosti antitela, odnosno imunitet, trajati onoliko koliko su proizvođači predvideli u samom startu, a to je oko šest meseci. Što se te vakcine tiče ne vidim potrebu za trećom dozom koja bi se davala u skorije vreme, eventualno možda nakon šest meseci - kaže naša sagovornica.

Doktorka Gnjatović kaže da se na osnovu dosadašnjih istraživanja očekuje da će imunitet nakon "Sputnjika V" biti stabilan i dužeg daha, a isto se očekuje za Astra Zeneku koja je zasnovana na sličnom konceptu.

(Kurir.rs/R.K)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track